Dnes je Velikonoční neděle. Na Boží hod neuklízejte, barvěte vajíčka a obdarujte blízké

Dnes je Velikonoční neděle. Na Boží hod neuklízejte, barvěte vajíčka a obdarujte blízké
Ilustrační foto pixabay.com

Boží hod velikonoční nebo také Hod boží velikonoční či Velikonoční neděle je prvním dnem následujícím po konci Svatého týdne a posledním dnem velikonočního tridua. Nese se v duchu velkých oslav.

V tento den se slaví Vzkříšení (Zmrtvýchvstání) Ježíše Krista. V kostelích se slaví mše svaté. Připomíná se vzkříšení, výhra života nad smrtí a to, že smrtí život nekončí. Lidé nosí do kostela beránky a mazance, které si nechávají posvětit. Přinášejí se také obřadní koláče nebo košíky s masovými pokrmy – například klobásami a jitrnicemi, které už se po skončení půstu mohou jíst.

Hospodyňky by neměly v tento den uklízet, zametat, prát, mýt nádobí atd… Protože bylo zvykem se v tento den bavit, pořádaly se různé taneční zábavy, zpívalo se a hodovalo, dívky barvily vajíčka. Zvykem také bylo své blízké obdarovat něčím novým, lidé se hodně navštěvovali.

Dnes byste měli do jídelníčku zařadit především mazance a beránky, chybět by nemělo také skopové či telecí maso, velikonoční nádivky, klobásky či dušená šunka.

V souvislosti s posvěcenými mazanci se říkalo, že “dáte-li kus mazance, dostanete mládence”. Děvčata proto věnovala kus mazance chlapcům, kteří se jim líbili. Také se říká, že kdo na Boží hod sní kus velikonočního beránka, vždy najde cestu domů, pokud se někdy ztratí v lesích. (ber)

Poslat nový komentář