Rádi se touláte Březinou? Od ledna nesmíte

Rádi se touláte Březinou? Od ledna nesmíte
Foto army.cz

Pro všechny, kdo si oblíbili vojenský újezd Březina, nebo v jeho okolí bydlí, připravila armáda nemilé překvapení. Do lesů už se nesmí. Povolenku získají jen lesníci a zemědělci.

Vojenský újezd Březina se rozkládá mezi Brodkem u Prostějova, Plumlovem, Drahany a Protivanovem. O tom, že vstup do lesů v podstatě zakáže, informovalo ministerstvo obrany na konci roku přilehlé obce. Povolenku na sběr lesních plodin nedostane nikdo, individuální povolení ke vstupu se rovněž nebude vydávat, píše se v dokumentu zveřejněném na stránkách Vojenského újezdu Březina.
Mezi návštěvníky i obyvateli to vzbudilo velkou nelibost. „Každé léto jsme chodili či jezdili na kolech na Ježův hrad, často jsme si cestu protáhli do Bousína. Nejkrásnější lesy, co zde vůbec jsou a armáda je definitivně sežere,“ rozčílil se Jaroslav Sobota.
Ministerstvo obrany argumentuje, že celá věc souvisí se zmenšováním vojenských prostorů, které byly zmenšeny o okrajové části, kde se rekreační aktivity nejvíce provozovaly. Na tato území bude od ledna volný přístup pro všechny. Katastru Krumsína tak připadne 39 hektarů lesů a luk v okolí říčky Osiny, další plochy dostanou Prostějovičky nebo Brodek u Prostějova.
Březina se ale neuzavře docela, přístupná zůstane cyklistická stezka Repešským žlebem z Hamer do Repech. (ber)

Poslat nový komentář