U Kauflandu se prodával pančovaný burčák!

U Kauflandu se prodával pančovaný burčák!
ilustrační foto

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letošní sezóně dosud kontrolou prověřila 522 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM). Při kontrole inspekce v 64 případech přistoupila k odběru vzorku, u 15 vzorků laboratoř SZPI už analýzu ukončila.  Dva vzorky nevyhověly požadavkům předpisů. Jeden z nich byl z Prostějova.

„V obou případech šlo o burčák od výrobce Dalibor Koubek se sídlem v Přibicích č. p.: 101, vzorky SZPI odebrala v provozovnách prodejce Miloš Ondráček na Okružní ulici v Prostějově a v prodejním stánku na náměstí 1. května v Kuřimi,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Vzorky nevyhověly množstvím přidaného cukru, norma povoluje etanol z přidaného cukru v objemu 2%, laboratorní analýza prokázala přítomnost v hodnotách 6,11% a 7,31%. V letošním roce SZPI plánuje prověřit srovnatelný počet prodejních míst burčáku a ČZHM jako vloni. V roce 2013 inspekce zkontrolovala 657 prodejních míst, odebrala 78 vzorků k laboratornímu rozboru, z nichž bylo 10 nevyhovujících.                                                  

Burčák je národní legislativou chráněný název, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1.8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití názvu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení o uložení pokuty. (red)

Poslat nový komentář