A už je to tady, už to bublá...

A už je to tady, už to bublá...
ilustrační foto
Další fotky: 
A už je to tady, už to bublá...

 

Nastávající podzim s sebou přináší řadu potěšení pro chuťové buňky. Lahodný mok zvaný burčák, v České republice velmi populární, patří mezi ně.

Na stáncích se s burčákem podle zákona můžeme setkat v době od 1. srpna do 30. listopadu. „Burčák se vyrábí z červených i bílých hroznů a ten opravdu dobrý se projevuje vůní a chutí ovoce," vysvětlil PvNovinkám vinař Lubomír Zborovský. Podle jeho slov se burčák dá pít v několika stádiích. "Nejvíc oblíbený je sladký, kdy cukr převažuje nad alkoholem. V tom ve varu je cukr a alkohol v rovnováze. Pak následuje řezák a nejostřejší je mydliňák," dodal Zborovský.

Burčák obsahuje mimo jiné bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.

Není bez zajímavosti, že burčák se mimo České republiky pije v Rakousku a na Slovensku. Ve spoustě i velkých vinařských zemích pojem burčák vůbec neznají.

Podle současného zákona se slovem burčák může označovat částečně zkvašený vinný mošt pouze z českých hroznů. Zákon vyhověl tlaku vinařů, kteří chtěli zabránit prodeji burčáku, do nějž někteří nepoctiví prodejci lili mošt jablečný. Jenže to naši zákonodárci přehnali a do právní úpravy vložili slůvko „českých“. „Nyní vinaři protestují znovu. Skutečně kvalitní šťávu totiž nechávají na víno, a tak je třeba letos v některých oblastech českého burčáku málo. Ten slovenský, který se musí prodávat pod označením – částečně zkvašený mošt z hroznů – je stejně dobrý burčák, jako ten náš,“ objasnil situaci majitel známé olomoucké vinotéky.

Tož...na zdraví! (ber, ok, foto ber)

Poslat nový komentář