Burčáková sezona je v plném proudu

Burčáková sezona je v plném proudu
ilustrační foto ber

Už jste si dali některý z burčáků, který nabízí prostějovští prodejci? Máte nejvyšší čas, dlouho nebude. Podle vinařského zákona se burčák může vyrábět jen z tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30 listopadu.

V České republice je burčák velmi populární. Pije se také v Rakousku a na Slovensku. Ve spoustě velkých vinařských zemích ovšem pojem burčák vůbec neznají a tento nápoj nepijí.
Burčák obsahuje „četné vitamíny“. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.
Takže na zdraví! A pochlubte se, který z prostějovských burčáků vám chutná nejvíc! (ber)

Poslat nový komentář