víno

Valentýnská vína mají různé podoby. A všechny jsou správné

Foto ber

Svátek zamilovaných můžete oslavit mnoha způsoby. Jedním z nich je i příjemný večer ve společnosti (nejen) dobrého vína.  A jaká k Valentýnu patří, vysvětluje vinárník David Rek.

„Jsou to vína, která chutnají oběma z páru. Ať je to svěží, ovocné a lehké růžové s lehkým zbytkovým cukrem, nebo bílé kořenitější k bílým masům a lehkým předkrmům.  Nebo plné, hutné, červené víno s vyšším procentem alkoholu. Ani příjemná sladká, romantická vína, jako například výběr z bobulí, ledová vína nebo slámová vína, nic nezkazí a příjemně naladí večer,“ vysvětluje.

Takže výběr je na vás. Krásného Valentýna. (ber)

Víno ke štědrovečerní večeři by mělo být harmonické a svěží, říká vinárník

Foto ber

Štědrý večer se blíží a s tím i dilema, co i dát ke klasické sváteční večeři. O radu jsme požádali odborníka, vinárníka Davida Reka.

„Ke štědrovečerní večeři, ať máte kapra či kuřecí nebo vepřový řízek, bych určitě doporučil bílá vína, a to Müller Thurgau, veltlínské zelené nebo ryzlink vlašský.  Jsou to svěží, harmonická vína, jemně aromatická. To beru podle sebe, ale určitě ani vás tento výběr nezklame,“ říká David.

Na zbytek večera bude mít jeho rodinný stůl k dispozici červená vína Merlot a Cabernet Sauvignon, s minimálním obsahem alkoholu 13-14 %.  „Jsou to plná, těžká vína a to je něco pro mne,“ dodává s tím, že vinotéka má něco i pro milovníky bublinek - stáčené Prosecco. (ber)

Tip na sobotu. Svatomartinské trhy Olomouc

ilustrační foto ber

Svatomartinská Olomouc láká k návštěvě ve dnech 11. a 12. listopadu. Těšit se můžete nejen na bohatou nabídku vinařství na Horním i Dolním náměstí, ale také na tradiční svatomartinské speciality, cimbálovou muziku i ohňovou show.

Připít si na den svatého Martina prvním novým vínem a ukončit tak vinařskou sezónu a započít přípravy té další, to je tradice, která sahá až do doby Josefa II. V Olomouci má otevírání a ochutnávání svatomartinských vín tradici poněkud mladší, přesto o ni ani letos nepřijdete.

Svatomartinská vína jsou lehká a svěží, vysvětluje David Rek

Foto Davd Rek

Svatý Martin je spojen nejen bílým koněm a husí pečínkou, ale také s tradičním svatomartinským vínem. To se bude otevírat 11. 11. 2022 přesně v 11 hodin. O tom, jaké je to pravé, jsme si povídali s majitelem jedné z prostějovských vinoték Davidem Rekem.

„Svatomartinská vína se dělají pouze z určitých odrůd.  Bílá jsou buď Muller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžové Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe, červená pak jsou Svatovavřinecké a Modrý Portugal,“ vypočítává David. Díky alkoholu, který může být u bílých a růžových maximálně 12,5 % a červených 13 %, nejsou vína těžká a olejová, ale svěží a pitelná. Podle jeho slov je to typ vína, kdy večer nekončí u jedné láhve.

Tip na víkend. Vinaři na Šantovce v Olomouci

Ilustrační foto pixabay.com

Milovníky vína čeká i dnes v Šantovce skutečně pořádně našlapaný a atraktivní vinařský program, který nemůže propásnout žádný fanoušek folklóru jižní Moravy. Festival Vinaři na Šantovce totiž přináší do Olomouce kouzlo vinařského světa. Pro hosty, kteří chtějí vyzkoušet párování vína s jídly, bude připravena degustační večeře s Romanem Paulusem, v sobotu festival vyvrcholí koncertem legendárního hudebníka Davida Kollera.

Návštěvníkům se představí špičková vinařství, která dovezou to nejlepší ze své produkce. Akce nabídne hostům jako doprovodný program edukační sommeliérské workshopy, jejichž smyslem je návštěvníkům přiblížit základy degustace vín a vinařskou kulturu. Po celou dobu trvání akce si budou návštěvníci moci poslechnout cimbálovou hudbu.

Vína dodáme přímo k vám, hlásí vinaři

Ilustrační foto pixabay.com

Současná vládní nařízení v boji proti koronaviru neumožňují pořádat akce nebo pozvat milovníky vína do Znojma. To ale neznamená, že si na vínech VOC Znojmo nemůžete pochutnat doma!

„Vína VOC Znojmo jsou k dostání i na e-shopech, a tak si každý může vychutnat svou oblíbenou láhev výborného sauvignonu, ryzlinku nebo veltlínu ze Znojemska u sebe doma, aniž by někam musel chodit nebo jezdit,“ připomíná František Koudela, předseda VOC Znojmo.

Objednejte si vína VOC Znojmo v e-shopech přímo u vinařů nebo na www.vinotrh.cz, kde najdete hlavně vína ze Znojemské vinařské podoblasti.

Od 8. května si budete moci objednat i nově zatříděná vína ročníku 2019. (red)

Pamatujete. Čučo

foto FB

Kdopak z vás, starších ročníků, se někdy na mejdanu opil z takzvaného "čuča"?

Ovocné víno, ponejvíce jablečné, bylo totiž cenově velmi dostupné. Ale ta rána... (ber)

Soutěžte o výhru ve vinotéce!

ilustrační foto ber

PvNovinky před časem přinesly rozhovor s provozovatelem vinotéky ve Vrahovicích Michalem Michálkem. Nyní si můžete zasoutěžit a z vinotéky si odnést dobrý mok.

Soutěžní otázka zní – Víte, proč je Tramín červený bílý? Odpověď označenou v Předmětu SOUTĚŽ VINOTÉKA zašlete do pátku 23. září na redakční e-mail redakce@pvnovinky.cz. Nápovědu najdete na pvnovinky.cz, http://vrahovicka-vinoteka-cz.webnode.cz/ nebo https://www.facebook.com/Vrahovicka.Vinoteka/.

Nejlepší víno je to, které vám chutná, říká Michal Michálek

Foto ber

Kdo by si nepamatoval slavný verš z Nerudovy Romance o Karlu IV. - To víno má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas. Máme rádi víno bílé, červené, růžové, šumivé, nepohrdneme ani střikem. Kolik lidí, tolik názorů a kolik odborníků na víno, tolik odborných stanovisek. Provozovateli vinotéky ve Vrahovicích, Michalu Michálkovi, jsme položili několik otázek. Čtěte pozorně, čeká vás totiž soutěž!

Jaké víno je nejlepší?

Vinotéka v Plumlovské prodávala zkyslé víno

ilustrační foto internet

"Vinotéka Vinný sklípek" Gabriely Řezníkové v Plumlovské 694/84 v Prostějově má vroubek u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V červnu zde inspektoři našli nejakostní víno.

Svatovavřinecké - moravské zemské víno suché sudové, alk. 11,5%obj. se podle nich zařadilo mezi nejakostní potraviny díky chuti a vůni.
„Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách a nežádoucích biologických procesech - živočišné tóny. Nežádoucí těkavé látky - octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí,“ zdůvodňuje inspekce rozhodnutí na webu potravinynapranyri.cz