Dovolené - ráj pro zloděje

Dovolené - ráj pro zloděje
ilustrační foto

Nadcházející letní měsíce patří z pohledu policistů k rizikovějším! Lidé odjíždějí na dovolené a jejich bydlení zůstává prázdné. To je skvěle nakypřená půda pro zloděje. Jak ochránit svůj majetek? Jak postupovat? Zeptali jsme se Aleny Nedělníkové z oddělení preventivně informační skupiny prostějovské policie.

„Pokud odjíždíte například na dovolenou, neupozorňujte zbytečně, že nejste doma. O případném odjezdu informujte jen své známé či rodinu. Neinformujte o svém odjezdu ani na takzvaných sociálních sítích. I ty zloději s oblibou v dnešní době sledují. Nevystavujte nikde zbytečně cenné předměty a také se jimi nechlubte,“ varuje všechny „dovolenkáře“ Alena Nedělníková.

Co říkají statistiky letošního roku o vykrádání bytů a domů?

Na Prostějovsku se za prvních šest měsíců tohoto roku pachatelé vloupali celkem do tři a čtyřiceti rodinných domů, deset případů máme v Prostějově, tři a třicet v ostatních vesnicích a městech našeho regionu. Nezůstaly ušetřeny ani byty. Těch bylo v Prostějově vykradeno jedenáct. Jako nejčastější způsob vloupání evidujeme vypáčení okna, ihned poté vypáčení zadních dveří do domu, ale i rozbití skleněné výplně oken nebo dveří.

Jak tedy ochránit svůj majetek když jedeme na delší dobu mimo domov? Jde to vůbec?

Kdo má možnost, může si nechat nainstalovat časový spínač, který nepravidelně zapíná a vypíná v bytě světlo, televizi nebo rádio. Důležitá, i když ne vždy snadná věc, je udržovat dobré vztahy se sousedy. Mohou na byt či dům dohlédnout, případně i vyvětrat, zalít květiny a vybrat schránku na dopisy.

Víc rad nemáte?

Je jich spousta. Tak například, zajistěte nejrizikovější přístupová místa vašeho bytu nebo domku zabezpečovací technikou. Vhodně zvolené technické zabezpečení zloděje odradí, zpomalí je nebo jim ztíží cestu. Zabezpečte si řádně všechny dveře včetně balkónových, okna ze světlíků, světlíky nad dveřmi, dvoukřídlé dveře řádnými zástrčkami a bezpečnostními zámky. Důležité pro prevenci jsou kvalitní bezpečnostní dveře včetně zárubní. Máte-li v bytě řemeslníky nebo jiné osoby, dejte pozor, aby vám neodcizili náhradní klíče od bytu a nenechali si udělat duplikát!

Šikovnost některých zlodějů je až neuvěřitelná. Jak postupovat, když ani tato opatření nebudou mít požadovaný efekt?

Pokud byl váš byt přesto vykraden, ihned o tom informujte policii, do bytu a domu zbytečně nevstupujte, abyste nepoškodili či nezničili stopy po pachatelích.

Nutno ale poznamenat, že novým celorepublikovým trendem jsou „vykrádačky“ bez ohledu na přítomnost obyvatel domu či bytu.

Ano, policejní statistiky ukazují, že v mnohých případech je dům vykraden i když jsou majitelé doma nebo v bezprostřední blízkosti, třeba na zahradě. Především v letních měsících dbejte na to, aby byly vchodové dveře stále uzavřeny, uzamčeny. Pachatelé se do vašeho domu nedostanou tak snadno. Totéž platí i v případě otevřených oken. I toto je pro zloděje snadná přístupová cesta.

Záminek, pod kterými se lze dostat do bytu, je asi nespočet.

Nejčastějším případem je vydávání se pachatelů za obchodní zástupce firem, pracovníky obecních úřadů, sociálních služeb, podniků nebo vymýšlení různých lstí. Prostě cizím lidem neotvírejte, pokud se důkladně nepřesvědčíte, o koho jde. S nezvanými hosty komunikujte přes zavřené dveře. Každý zaměstnanec firmy má u sebe průkaz a návštěvu musí předem ohlásit. Při pochybnostech zavolejte do příslušného podniku a ověřte si účel návštěvy. Nenechávejte v bytě cizí osoby samotné a nedovolte jim volně se pohybovat po vašem bytě.

Děkuji za rozhovor (kaa)

Ilustrační foto: Policie ČR

Poslat nový komentář