Seznamuji se s prostředím, říká nová ředitelka Centra sociálních služeb

Seznamuji se s prostředím, říká nová ředitelka Centra sociálních služeb
Foto ber

Na post ředitelky Centra sociálních služeb Prostějov nastoupila Helena Vránová 1. ledna 2018. Vítězka výběrového řízení nahradila v čele centra Miluši Liškovou, která odešla do důchodu. O plánech, které se týkají chodu zařízení, jsme si s Helenou Vránovou popovídali.

Jaká byla Vaše profesní cesta do čela této ojedinělé instituce, která pod hlavičkou Olomouckého kraje sdružuje několik služeb, týkajících se seniorů a lidí se zdravotními či psychickými problémy?

Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu UP v Olomouci v oboru učitelství pro Střední zdravotnické školy a působila jsem jako učitelka v Rehabilitační třídě na pracovišti v Nezamyslicích. Doplnila jsem si vzdělání o speciální pedagogiku a své další působení nasměrovala do Domova „Na Zámku“ v Nezamyslicích. Když tamější „žáci“ odrostli, nabídla mi ředitelka Jiřina Krejčí možnost pracovat v Domově jako vrchní sestra. Tuto pozici jsem zastávala od srpna 2012 dosud. Po celou dobu jsem se věnovala lektořině pro zdravotnický personál, sociální služby i pracoviště přímé péče.

Jak vidíte své současné působiště?

Jsem stále ve fázi seznamování, už teď ale vím, že jsem po své předchůdkyni převzala spolehlivě fungující zařízení. Je zde přes 200 zaměstnanců, šest služeb, naše služby různým způsobem využívá více než 400 uživatelů. Chvilku mi bude trvat, než poznám osobně všechny (smích).

Jak stále opakujeme, ještě „voníte novotou“ a vše mapujete. Už máte nějaké plány, co změnit či zlepšit?

V první řadě bych ráda do areálu přestěhovala z Bezručova náměstí pečovatelskou službu. Je to naše odloučené pracoviště, které nevyhovuje po stránce kapacitní a také není nejmodernější. Navíc denně řešíme přesuny atd. To je ale samozřejmě otázkou finančních prostředků.

Druhou věcí, která mě napadla, je něco pro naše obyvatele. V Nezamyslicích funguje, mimo malého zoo koutku, ve které se o svěřence starají klienti, i zahradní terapie. Na tu je v areálu staré nemocnice, kde sídlíme, ideální místo. Naši uživatelé by, samozřejmě pokud by chtěli, či by jim to umožňoval zdravotní stav, mít vlastní zahrádku, osazovat truhlíky třeba bylinkami a podobně. Bylinky by následně mohli využívat třeba při pracovní terapii v kuchyni a podobně. Vím, že mnoha lidem, kteří sem přišli z domku a z vesnice, právě zahradní práce dost chybí.

Děkujeme za rozhovor. (ber)

Komentáře

Tyto šaškárny zrušit a ušetřit daně.

Poslat nový komentář