Česká pošta opět zdraží. Od února připlatíme za SIPO i listovní služby

Česká pošta opět zdraží. Od února připlatíme za SIPO i listovní služby
Foto Česká pošta

Od posledního zdražení uběhlo sotva pár měsíců a Česká pošta už chystá další navýšení cen. První vlna začala už začátkem nového roku, druhá vlna pak vypukne 1. února. Ceny se zvednou u obyčejných zásilek, doporučených psaní i inkasních plateb SIPO. Zdražení je podle zástupců pošty odpovědí na zvyšující se ceny energií a pohonných hmot.

Od ledna jsou dražší například poštovní datové zprávy mezi soukromými uživateli nebo soukromými subjekty, za které nyní zaplatíme 10 namísto 5 korun. Při platbě fakturou činí minimální fakturovaná částka 60 Kč s DPH. Datové zprávy při komunikaci s úřady budou i nadále bezplatné. Zdražení se dotklo i obchodních psaní, kde si připlatíme 1,50 Kč bez DPH, či inkasních plateb SIPO, které jsou nyní dražší o 3 Kč. Ještě v loňském září byly přitom bezhotovostní platby prostřednictvím inkasa zcela zdarma. V říjnu je poté pošta zpoplatnila dle nového ceníku. Zavedla také poplatek 5 Kč za platební doklad zaslaný e-mailem. Do té doby byl přitom doklad zpoplatněn pouze tehdy, přál-li si zákazník jeho papírovou formu. Tato služba nyní zdraží z 15 na 18 Kč.

Druhou ještě výraznější vlnu zdražování chystá Česká pošta od 1. února 2023. Cena se zvýší u více položek a často vzroste až o 10 Kč. K navýšení ceny o 2 Kč dojde u Obyčejného i Firemního psaní, a to u ekonomického i prioritního. Odeslání dopisu vás tak podle hmotnosti zásilky od února vyjde na 23 až 37 Kč.

Doporučené a Cenné psaní zdraží dokonce o 10 Kč, z původních 52 na 62 Kč. Psaní odeslané do vlastních rukou adresáta vás nově vyjde u všech poštovních služeb o 3 koruny dráž.

Zdražení se nevyhne ani doplňkovým službám, jako jsou dodejka, dodání psaní do vlastních rukou, poštovní dobírková poukázka A či poštovní dobírková poukázka C. Všechny tyto služby budou počínaje 1. únorem dražší o 3 koruny. Cena vzroste i u pohlednic zasílaných jednotlivě po ČR v rámci služby Pohlednice Online, a to o 2 Kč.

Pošta naopak nemění ceny za zasílání balíků. Jejich cena prošla úpravou již v říjnu 2022, kdy služby Balíkovny zdražily pro neregistrované uživatele o 10 Kč na 75 Kč (s dobírkou 94 Kč). Registrovaní uživatelé mohou nadále využívat zasílání na výdejní místa Balíkovny za 65 Kč. (Zdroj ČP)

Poslat nový komentář