Pozor na falešné e-maily, varuje Česká pošta

Pozor na falešné e-maily, varuje Česká pošta
ilustrační foto logo

Českem se šíří vlna podvodných e-mailů, které na první pohled vypadají jako oznámení z České pošty, s výzvou k platbě balíčku, který má být příjemci doručován. Ve skutečnosti se jedná o nekalou phishingovou kampaň, která přesměruje klienta na domény „cekposta“ a „ceskaposta.serveirc“ a poté k platební bráně, která také napodobuje platební web České pošty. Podle Check Pointu budou s blížící se vánoční sezonou tyto kyberpodvody nabírat na intenzitě.

V posledních týdnech eviduje také Česká pošta velké množství stížností, kdy si klienti stěžují na phishingové e-maily, jež se snažily přimět uživatele k platbě, pod pohrůžkou, že jinak nebude fiktivní balíček doručen.

„Příjemce obdrží do své e-mailové schránky zprávu od odesílatele, který napodobuje Českou poštu, ale e-mailová adresa s ní zjevně nesouvisí. Po kliknutí na odkaz v e-mailu je uživatel přesměrován na podvodnou stránku, která také napodobuje platební web České pošty, ale jako aktuální oficiální web úplně nevypadá. S e-maily odkazujícími na podvodné stránky nemá Česká pošta nic společného, varuje pošta.

Podle vyjádření, které Česká pošta zveřejnila na svých stránkách, se podobným útokům dá jen velmi stěží předcházet. Útočníci navíc mohou zneužít jakýkoliv subjekt, a to jak státní, tak i veřejné nebo komerční sféry.

„Jestliže obdržíte podvodný e-mail vztahující se k České poště, děkujeme, že jej odešlete na adresu info@cpost.cz. Česká pošta podala trestní oznámení na neznámého pachatele a spolupracuje s Policií České republiky,“ píše se na webu České pošty. (red)

Poslat nový komentář