Katce se v Mexiku smůla lepí na paty

Katce se v Mexiku smůla lepí na paty
ilustrační foto
Další fotky: 
Katce se v Mexiku smůla lepí na paty
Katce se v Mexiku smůla lepí na paty
Katce se v Mexiku smůla lepí na paty
Katce se v Mexiku smůla lepí na paty
Katce se v Mexiku smůla lepí na paty

Pomalu začínám nemít ráda Mexiko a Mexičany. Dnes ráno jsem se probudila a zjistila, že někdo v noci vyšplhal do prvniho patra, vlezl přes balkonové okno k nám do pokoje a sebral, co se mu hodilo. Mimo jiné můj tablet a mobil, který jsem měla pod polštářem jako budík! Nějak mi to tento rok moc nevychází, co se týká klidného cestování.

Tentokrát mě to okradení už jen naštvalo a nevyvedlo tak z míry, jako to poslední. Byli jsme to s ostatními nahlásit na turistické policii a odtud bychom měli pokračovat to jít nahlásit na dalši stanici, ale z mé předchozí zkušenosti vím, že mexičtí policajti jsou naprosto neschopní a nejeví žádný zájem pomáhat, takže jsem si ušetřila cestu kamsi za město a dlouhé hodiny na stanici. Vtipné bylo, že přímo pod oknem turistické policie ležela zmačkaná kreditni karta. Zřejmě ji tam nějaký zloděj odhodil a oni si toho vůbec nevšimli...Zítra mám volno a nevím, co budu dělat. Plán byl zajet se podívat na ruiny v Tulum. Dnes tu ale celý den pršelo a bůhví, co bude zítra. K tomu ještě čekám na výplatu z té promoakce, která bude v pátek...a budu si muset pořídit nový telefon, abych mohla kontrolovat internetbanking. Ale v dohledu je spousta dalších promoakcí, tak doufám, že z toho něco kápne.Včerejší hodina zumby měla velký úspěch. Dokonce se přidali i kluci. Takže v pátek znovu. O MP3 jsem naštěstí nepřišla.Tak nějak se ale začínám těšit, až odtud vypadnu a vydám se na další cestu do Belize, i kdyz občas mám sto chutí se vrátit do (v porovnáni s Mexikem) bezpečné Evropy. Mexiko nebude moje oblíbená země. Radši jsem se měla znovu vydat do Kolumbie.

Dnes jsem se nicméně rozhodla zabývat se zvláštnostmi a absurditami, se kterými jsem se tady na Yukatánském poloostrově setkala.

O té největší absurditě - zákazu používání stativu v archeologických parcích v Chichen Itza a Cobá - jsem se zmínila dřív. Nad touto blbostí mi zůstává rozum stát do dneška. Jaký je rozdíl v tom, jestli na vyfoceni sebe sama před nějakou pyramidou použiji stativ a nebo si kameru opřu například o kámen a nebo požádám někoho, aby mě vyfotil?!! Pro mě to je rozdíl v kvalitě, samozřejmě. Nechápu ale, jak by to mělo vadit mexickým uřadům. To, že se někde nemůže fotit s bleskem, jeste pochopim, ale může vadit stativ...?

Další zajímavostí je, že se v neděli od páté hodiny odpoledne nesmí prodávat alkohol. To aby se Mexičani v neděli nenalili a mohli v pondělí jít pracovat. Je to absurdní, protože kdo se chce zlít i v neděli, zajde si do baru, nebo si nakoupí dostatek alkoholu třeba v sobotu...

Policejní hlídky tu chodí v neprůstřelných vestách a včera během koncertu dokonce hlídali i těžkooděnci se samopaly. Občas to tu vypadá jako ve válce. A to jsem v turistickém letovisku budícím klidný dojem (tedy, pokud pominu návštěvu 12. ulice, kde bych nechtěla mít bydlení ani za milion. Diskotéky se tu totiž předhánějí v síle basů elektromuziky. Vážně si nepřipadám jako v Karibiku.) ... nehledě na to, ze tu policie budí nepřátelský dojem. Zlatá Kolumbie, Panama, Evropa...

Mezi nejčastěji se vyskytující národnosti tady v Playa del Carmen patří Argentinci (alespoň mi to tak připadá). Je tu i početná židovská komunita (i když tady není jasné, odkud pocházejí. Jsou tu Izraelci a samozřejmě US Američané, které tu většina Mexičanů nemá ráda). Spřátelený hostel Tres Mundos, kde jsem pár dní vypomáhala s úklidem, vedou dva Slováci.

Průměrný měsíční výdělek v restauracich je zhruba 4 000 - 5 000 pesos (cca 6 400 - 8 000 Kč), ubytování se pohybuje v Playa del Carmen okolo 2 000 pesos (rozpočítaná cena bytu na počet osob bydlících uvnitř). To jsem zatím pochytila. Samozřejmě jsou zaměstnání, kde se vydělává víc. Jako treba promoakce....

Velmi častým a zřejmě oblíbeným výjevem je lebka a kostra. Význam je mi zatím skrytý, ale asi se to týká uctívání mrtvých. Vyobrazení lebek jsem viděla jiz v Chichen Itza.

Tak zase příští neděli. Vaše Katka

Poslat nový komentář