Občanky posilují, klientů jsou ale desetitisíce

Občanky posilují, klientů jsou ale desetitisíce
ilustrační foto

 

O prodloužení provozu na odboru odboru občanských záležitostí magistrátu města Prostějova PvNovinky již informovaly. Oříšek je ale podle tajemníka magistrátu Lubomíra Baláše jinde. A jen tak rozlousknout nepůjde.

„Letos končí platnost občanských průkazů  24 tisícům lidí ze 75 obcí, které spadají pod náš správní obvod. Když k tomu přidáme ještě výměnu nebo vystavení cestovních dokladů, což je dalších 11 tisíc, celkem musí přijít na magistrát 35 tisíc lidí, které musíme zvládnout. Do toho jezdíme za lidmi, kteří jsou nepohybliví a nemají se k nám jak dostat," spočítal tajemník magistrátu Lubomír Baláš. V roce 2016 to podle jeho slov bude o něco méně, stejně jako v roce 2017. V roce 2018 si ale doklady přijde nechat vystavit 21 tisíc lidí.

„Navýšili jsme počty zaměstnanců, kteří u nás budou pracovat do konce letošního roku. Je to už druhé takové rozhodnutí v průběhu června, kdy jsme už jednoho zaměstnance přijali. Od 13. července je odbor ve Školní ulici otevřen od sedmi hodin ráno," uvedl Baláš.

Omezuje prostor, technika i tiskárna

Zaměstnanci  odboru musí projít školením, které se koná jen čtyřikrát do roka, nejbližší termín je až v září. Jejich zaškolení ještě prodlouží úřední hodiny. Od září bude otevřeno denně do půl šesté. Dalším problémem je mobilní zařízení. „Snažili jsme se jít cestou mobilního zařízení - kabinek, ale narazili jsme na smlouvu mezi ministerstvem a dodavatelem. Museli bychom si je pronajmout na deset let, což by nás stálo dva miliony korun, my je ale budeme potřebovat už jen tři a půl roku. Posílali jsme dopis náměstkyni ministra, aby v tomto zakročila. Sama nás totiž vyzvala, abychom zlepšili podmínky na úřadech," vysvětlil tajemník .

Dalším probléme je podle Baláše prostor. Toho je v současné době na rozšíření ve stávající budově pramálo. Navíc není jisté, zda by se stavební úpravy vůbec vyplatily.

Konečné slovo při zpracování dokladů má Státní tiskárna cenin. Ani její chod ale magistrát ovlivnit nemůže.

„Řešení, které by vedlo ke spokojenosti všech klientů, v současné době neexistuje,“ dodal Baláš. (ber)

Poslat nový komentář