Co týden dal (14. - 20. října)

Co týden dal (14. - 20. října)
ilustrační foto

Je míň vajec... Ministerstvo zemědělství zveřejnilo ve své zprávě Zemědělství 2012, že se u nás loni „vyrobilo“ nejméně vajec od roku 2001. Produkce klesla o osm procent na nějaké dvě miliardy kusů a může za to problematický přechod ze starých a malých chovných klecí na velké a pohodlné.

Po dlouhé době něco, nač můžeme být hrdí... Vědci na Masarykově univerzitě v Brně objevili enzym ovlivňující přeměnu kmenových buněk. Jde o unikátní objev, který může být prvním krokem k řízenému měnění kmenových buněk. Tento enzym totiž rozhoduje, jestli se z určité buňky v raném stádiu vývoje bude nervová buňka či se stane základem pro tvorbu vnitřních orgánů. Prakticky by to v budoucnu mohlo znamenat přelom v léčbě závažných neurodegenerativních onemocnění.

Dostali peníze a už se perou... Zákon o restitucích přiznává Pravoslavné církvi kromě nemovitostí i finanční vyrovnání ve výši 1,1 miliardy korun. A představitelé této církve se najednou kvůli penězům odvolávají a vypovídají poslušnost.

Sibiř poodhalila svá tajemství... Tým ruských, švédských a francouzských vědců objevil při svém bádání na Sibiři kosti dosud neznámých tvorů. Prehistorické stvoření nacházející se vývojově na pomezí mezi rybami a tvory žijícími na pevnině obývalo naši zemi před 350 miliony let.

Exprezident do Bratislavy nepůjde... Livia Klausová by se co nevidět měla ujmout své role velvyslankyně na Slovensku. Její manžel s ní ale v Bratislavě bydlet nebude, zůstane v Praze. Má totiž hodně práce ve svém institutu.

Prvenství, na něž hrdi být nemůžeme... Podle 94 procent Čechů je ve vládě korupce. Průzkum renomovaného ústavu Gallup nás „vyhodil“ na první místo. Jde o nejvyšší skóre na světě – hůř je na tom s 95 procenty jen Tanzánie. Průzkum se uskutečnil v roce 2012 ve 129 státech a dělí země do kategorií se svobodným tiskem, částečně svobodným tiskem a nesvobodným tiskem. Česko vede v kategorii zemí se svobodným tiskem, za námi je Litva, kde vládu považuje za zkorumpovanou 90% lidí, a Ghana s 89 procenty. Na opačném konci žebříčku je Dánsko s 15 % a Švédsko se 14 procenty.

Chudák kočka... V Moldávii policisté zatkli kočku. Do jedné místní věznice totiž pašovala drogy, které měla v sáčcích uvázané na obojku. Do areálu věznice se dostávala dírou v plotě. Policisté nyní pátrají, kdo kočičku k tomuto kousku vycvičil.

Přicházíme o práci... Některé firmy v Česku převádějí jednodušší výrobu do levnějšího Rumunska. Prý už u nás kvůli tomu přišlo o práci asi 5 000 lidí. Odborníci dokonce tvrdí, že nebýt vynikající geografické polohy naší země a trojice automobilek u nás působících, byl by odliv daleko vyšší.

Olga Katolická

 

 

Poslat nový komentář