Co týden dal (21.- 27. října)

Co týden dal (21.- 27. října)
ilustrační foto

Podle našich médií by se mohlo zdát, že kromě voleb se u nás ani ve světě nic neděje, ale není to pravda. Tak třeba čeští egyptologové opět zazářili. V egyptském Abúsíru poblíž Káhiry objevili hrobku jednoho z královských lékařů starou skoro čtyři a půl tisíce let. Nález se nachází nedaleko hrobkového komplexu princezny Šeretnebej, který Češi objevili loni.

Na mezinárodním překladišti v Uhříněvsi u Prahy objevili celníci čtyřicetitunový kontejner s plesnivými potravinami prolezlými červy a brouky. Šlo o nejrůznější potraviny, přitom podle faktury měly být v kontejneru pouze nudle, rýže a vybavení pro asijská bistra a restaurace. Příjemce kontejneru čeká zřejmě tučná pokuta za nezákonný dovoz. Kontaminované potraviny budou zlikvidovány na jeho náklady.

Papež František pozastavil na tři měsíce činnost německému biskupovi, který si v médiích vysloužil přezdívku „biskup luxusu“. Je kritizován především kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu.

V Londýně pokřtili syna vévody a vévodkyně z Cambridge prince George. Křtu ve Svatojakubském paláci se zúčastnila i královna Alžběta II. a její manžel princ Philip. Při této příležitosti britská královská rodina zveřejnila oficiální snímky ze křtu. Je mezi nimi i unikátní snímek královny Alžběty II. v přítomnosti tří generací následníků trůnu – princů Charlese, Williama a malého George. Naposledy žil britský panovník se třemi generacemi budoucích králů současně před více než sto lety.

Bývalý šéf Novy Vladimír Železný se vrací do televizního byznysu. Od listopadu nastupuje do funkce generálního ředitele TV Barrandov.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo diabetiky před rizikovými inzulinovými pery, která se dostala k pacientům ve dvanácti evropských státech. Vadná předplněná pera obsahují špatné množství inzulínu, což může znamenat, že si pacient nevědomky aplikuje inzulínu málo, nebo naopak příliš mnoho.

Nejen u nás se podvodníci zaměřují na věkovou skupinu seniorů, děje se tak i jinde. Například jeden australský pár (muži je dvaasedmdesát a jeho ženě 64 let) vyhrál týdenní pobyt v Kanadě a úplně nová zavazadla k tomu. Kdo by se neradoval? Jenže dovolená snů se změnila ve zlý vtip – v nových zavazadlech byly drogy, které senioři nevědomky přivezli do vlasti.

V sobotu odpoledne padl v pražském Klementinu teplotní rekord z roku 1989 – naměřili tu 21 stupňů. Po víkendu se má sice ochladit, ale podle meteorologů bude listopad teplotně nadprůměrný. Takže si užívejme hezký podzim.

Olga Katolická

 

 

Komentáře

Hezký shrnutí... díky, Oli...

Poslat nový komentář