Poplatky za televizi a rozhlas se rozšíří a zvýší

Poplatky za televizi a rozhlas se rozšíří a zvýší
ilustrační foto ČT

Povinnost platit koncesionářské poplatky ustanovuje zákon o České televizi a Českém rozhlasu a zákon o rozhlasových a televizních poplatcích. Jedním z důvodů, proč fungují veřejnoprávní média a platí se za ně, je podle znění zákona snaha zajistit jejich nezávislost na výkonné moci a veřejných rozpočtech. Okruh plátců koncesionářských poplatků za televizní a rozhlasové vysílání se od 1. ledna 2025 rozšíří. Kromě domácností s přijímači budou mít nově povinnost platit i majitelé chytrých mobilních telefonů a počítačů. Dojde i ke zvýšení poplatků.

Odkdy se výše poplatků mění a proč?

Ministerstvo kultury na začátku září představilo novelu, která má začít platit úderem nového roku 2025. Momentálně je v připomínkovém řízení. Rozšiřuje okruh poplatníků a zároveň zvyšuje výši poplatků. Důvodem je snaha o udržitelnost financování veřejnoprávních médií.

 „Poplatky se u České televize nezvyšovaly patnáct let, u Českého rozhlasu dokonce osmnáct let, současná hodnota poplatku je tak zhruba poloviční,“ vysvětlil ministr kultury Martin Baxa. V případě ČT poplatníci připlatí 25 korun, dohromady tedy zaplatí 160 korun. Posluchači rozhlasu vydají více o deset korun, tedy 55 korun.

Kdo bude platit?

Poplatky platí fyzické i právnické osoby. Na tom se nic nemění. Poplatek budou platit domácnosti a platí vždy za jeden přístroj, jako dosud. Novinkou je výpočet poplatku u firem. Nově se vypočítává poplatek dle počtu zaměstnanců firmy. Nejvýraznější změnou je rozšíření okruhu plátců. Od ledna 2025 mají za veřejnoprávní média platit nejen majitelé televizí a rádií, ale také chytrých mobilních telefonů a počítačů. A to jak stolních, tak notebooků či tabletů. V současné době přispívá 3,3 milionu koncesionářů České televizi a 3 miliony koncesionářů Českému rozhlasu, s novelou se má okruh rozšířit o dalších čtvrt milionu.

Kde se k platbě poplatků přihlásit?

Povinnost vzniká každé domácnosti, která má technicky způsobilý televizní či rozhlasový přijímač. Do evidence poplatníků je třeba se přihlásit do 15 dnů ode dne, kdy jste se stali poplatníkem. S novelou se nic nemění. Platit je možné přímo České televizi a Českému rozhlasu nebo prostřednictvím České pošty, konkrétní způsoby přímé úhrady si určují veřejnoprávní média, která poplatky vybírají.

Můžete si zadat příkaz k pravidelnému bankovnímu převodu nebo platit například skrze SIPO. Za nesplnění oznamovací povinnosti je nutné kromě dlužných poplatků zaplatit pokutu pět tisíc korun za rozhlas nebo deset tisíc za televizi.

Kdo je od poplatku osvobozen?

Od povinnosti majitele přijímačů mohou osvobodit zdravotní či sociální důvody. Patří sem lidé s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a úplnou či praktickou hluchotou či lidé s čistým příjmem nižším než 2,15násobek životního minima za uplynulé kalendářní čtvrtletí. K osvobození je zapotřebí se přihlásit a skutečnost doložit. Osvobozeni od poplatků jsou také cizinci, kteří v Česku nemají trvalý nebo dlouhodobý pobyt. (Zdroj Ministerstvo kultury ČR)

Komentáře

Proč mám platit za něco co nesleduju a neposlouchám? Prachsprosté výpalné.

Poslat nový komentář