Česká televize o Vánocích nadělí čtyři nové pohádky

Česká televize o Vánocích nadělí čtyři nové pohádky
Foto ČT

I letos o Vánocích zvítězí dobro nad zlem. Učitel Václav, v podání Vojty Kotka, ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě zjistí, jak mocná je čistá a nesobecká láska. Ta je také hlavním motivem výpravného filmu Hodinářův učeň, který Česká televize uvede premiérově na První svátek vánoční. A je to rovněž láska, která zachrání celé království, a to ve třetí vánoční pohádce – příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě s Lindou Rybovou v roli spravedlivé Paní vod a pramenů. Česká televize připravila i tradiční dárek pro neslyšící diváky, pohádku Loupežnická balada.

„Na Štědrý večer uvidí naši diváci premiéru příběhu O vánoční hvězdě, který propojuje lidský svět, inspirovaný obrázky Josefa Lady, s hvězdným nebem plným unikátních filmových efektů,“ generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Na První svátek vánoční Česká televize nabídne výpravný snímek pro celou rodinu, Hodinářův učeň, o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ říká představitel hlavní role hamižného hodináře Viktor Preiss.

Už posedmé bude součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka. Ta O léčivé vodě potěší na druhý svátek vánoční všechny příznivce příběhů o lásce a spravedlnosti. „Odmala miluji pohádky. Myslím, že v podstatě utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty,“ říká Linda Rybová, jež si v příběhu zahrála Paní vod a pramenů.

Tradicí České televize je i pohádka ve znakovém jazyce. V té letošní, Loupežnické baladě, se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět ale nebudou skryté titulky ani dabing.

Dětská stanice České televize nabídne mnoho příběhů se sváteční tematikou a zahálet nebude ani web Déčka, který v úterý 1. prosince už podesáté spustí oblíbený interaktivní Adventní kalendář, který návštěvníky provede den po dni předvánoční dobou, tradicemi a naladí je na nejočekávanější svátky roku.

Kromě pohádek a Adventního kalendáře jsou neodmyslitelnou tradicí spojenou s Českou televizí také Adventní koncerty, které letos budou pomáhat již po třicáté. Veřejná sbírka opět podpoří čtyři neziskové organizace, letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. (red)

Poslat nový komentář