Do projektu 72 hodin se zapojili i prostějovští ochránci přírody

Do projektu 72 hodin se zapojili i prostějovští ochránci přírody
Foto IRIS

V první polovině října se prostějovští ochránci přírody z Ekocentra Iris zapojili hned dvakrát do celostátního projektu 72 hodin. Jedná se o tři dny plné dobrovolnických aktivit, které se v ČR konají již po sedmé. Kdykoliv během těchto 72 hodin (od čtvrtka 11. října 12:00 do neděle 14. října 12:00) a zároveň jakkoliv dlouho se dobrovolníci po celém Česku pustí do aktivit, které pomohou druhým, přírodě, či jejich okolí. Projekt koordinuje Česká rada dětí a mládeže. Ochránci o víkendu sázeli ovocné stromy v sadu na Kosíři a upravovali studánku Svatá voda u Drahanovic.

Sobotního sázení se zúčastnilo celkem 38 dobrovolníků. Tradičně se kromě rodin s dětmi zapojil i dětský přírodovědný oddíl ze ZŠ Smržice vedený paní učitelkou Gulakovou, letos se k organizátorům přidali i odborníci ovocnáři - Antonín Pařez z nedalekých Čelechovic a paní Zahradníková, vedoucí ovocné školky v Litenčicích. "Společně jsme vysadili 25 stromků třešní. Na závěr akce jsme si opékali dobroty na ohýnku, poté všichni účastníci obdrželi nejen pamětní list, ale i tričko projektu 72 hodin spolu s náramky a plackami", sdělila Eva Zatloukalová za Iris. 

Do nedělní úpravy studánky se zapojilo celkem 9 lidí. V rámci projektu Toma Natura Živé studánky totiž vyhrála studánka Svatá voda u Drahanovic 1. místo v Olomouckém kraji. Proto organizátorům Toma Natura poskytla finanční příspěvek na její obnovu. "V neděli se nám podařilo upravit vyzdění studánky a vyčistit zarostlou a zabahněnou odtokovou stružku. Nutno dodat, že bez trojice silných chlapů a zároveň zkušených studánkářů ze ZO ČSOP Bělozářka by se práce tak nevydařila. Úpravy budou trvat delší dobu, plánujeme ke studánce umístit dřevěnou lavičku se stolkem, schůdky a můstek přes potok, aby se návštěvníci mohli ke studánce pohodlně dostat," dodala Zatloukalová. (EZ)

Poslat nový komentář