SKC TUFO zve na memoriál Otmara Malečka

SKC TUFO zve na memoriál Otmara Malečka
ilustrační foto plakát

Cyklistický klub SKC TUFO Prostějov zve na Memoriál Otmara Malečka. Jedny z největších cyklistických dráhových závodů v Evropě se pravidelně konají poslední čtvrtek a pátek v srpnu.

Závody, zařazené do prestižní kategorie UCI 1, se letos konají v terminu 24.-25.8. „K vidění by mělo být několik světově známých závodníků, například medailista z Olympijských her Theo Bos a další,“ uvedl za pořádající klub Martin Cetkovský.

Hlavni program začíná oba dva dny přibližně v 18 hodin. Bližší informace naleznete na  http://www.otmarmalecek.cz/cz/ . (red)

 

Otmar Maleček *21.6.1967, +23.9.1998

Cyklistika mu učarovala už v deseti letech, po krátkém působení mezi orientačními běžci zakotvil u cyklistiky. Pod vedením trenérů Josefa Wintra a Jana Krče ml. pronikal do tajů závodnické taktiky. V tréninkovém středisku mládeže ho pak vedl trenér Jiří Král a Josef Kratina st.. Výrazně se začala prosazovat jako mladší dorostenec v roce 1983, stal se mistrem republiky na silnici, druhé místo obsadil v časovce a na dráze byl třikrát třetí. Na základě těchto úspěchů se dostal do střediska vrcholového sportu. V roce 1984 obsadil na Mistrovství světa juniorů ve Francii 4. místo ve stíhacím závodě družstev. V roce 1985 obsadil na světovém mistrovství juniorů 8. místo v bodovacím závodě a následně přešel do kategorie mužů do reprezentace.

Na světovém šampionátu ve Vídni 1987 zažil malou sportovní tragedii, kdy se mu po celosezónní dřině nepovedlo postoupit z rozjížďky a pak se mu ještě jednou zhroutil sportovní svět, když čtyři dny před odjezdem na olympiádu dostal dopis, že místo něj pojede jiný závodník. Vše si ale vynahradil v roce 1989 na MS ve Francii, kde spolu se Soukupem, Buchtou a Baldriánem dojeli na 5. místě stíhací závod družstev.

Po třech letech v Dukle Praha se objevil ve Slušovicích, ale zdravotní problémy s kolenem mu nedovolili naplno trénovat ani závodit. Přesto ještě na konci roku 1991 vybojovali s Buchtou Československý mistrovský titul v bodovacím závodě dvojic. Koleno však zlobilo stále více a proto musel z vrcholového sportu odejít. Cyklistiku však neopustil a stal se trenérem SKC Prostějov. V roce 1996 se u něj začaly projevovat závažné zdravotní problémy, se kterými bojoval téměř dva roky, ale tentokrát svůj boj prohrál.

Poslat nový komentář