Zapomenutá místa Jeseníků pomůže prozkoumat síť cyklonabíječek

Zapomenutá místa Jeseníků pomůže prozkoumat síť cyklonabíječek
foto Olomoucký kraj

Olomoucký a Moravskoslezský kraj spustily společný projekt, který Jeseníky pokryje sítí nabíječek na elektrokola. Možnost častějšího nabíjení lidem umožní lépe poznat Jeseníky. Autoři umístili cyklonabíječky záměrně také do míst, která jsou sice zajímavá, avšak méně navštěvovaná. To se může brzy změnit.

 

„Šlo nám o to, aby se cykloturisté neshromažďovali jen ve vyhlášených turistických lokalitách, ale aby poznali i méně známá zákoutí Jeseníků. Nejnavštěvovanějším místům se tak ulehčí a zároveň dojde k citlivému rozvoji turistického ruchu v okrajových částech regionu,“ vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a dodal, že na území Olomouckého kraje bylo v rámci projektu umístěno 20 nabíječek.

Stejný počet mají nově turisté k dispozici i v kraji Moravskoslezském. „Nabíjecí stanice jsou rozmístěny tak, aby reflektovaly dojezdové možnosti většiny elektrokol a umožnily návštěvníkům navštívit nejen známá místa, například přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně nebo vodní nádrž Slezskou Hartu, ale také místa zatím neobjevená nebo méně známá, například Račí údolí na Javornicku nebo Africké muzeum v Holčovicích,“ vysvětlil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Použití rychlonabíječek je pro cykloturisty zdarma. Využít mohou certifikované nabíjecí konektory nebo si příslušný kabel přibalit pro jistotu s sebou. Přehled nabíjecích stanic najdou zájemci na webu severnimorava.travel nebo JESENIKY.CZ, kde si také mohou cyklovýlet podrobně naplánovat.

„Fungování nabíječky bude zajišťovat provozovatel místa, kde bude instalována. Nabíjecí stanice umožňuje sledovat její provoz, náklady spojené s dobitím a statistiku využitelnosti,“ dodal Vladimír Lichnovský, uvolněný člen Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Olomoucký kraj investoval do projektu více než 700 tisíc korun. Moravskoslezský kraj uvolnil z rozpočtu více než 1,2 milionu korun „Rozvoj turistického ruchu vnímám jako klíčový. Pokud navíc zahrnuje podporu technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí, mám z toho dvounásobnou radost,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška. (Zdroj olkraj.cz

 

Poslat nový komentář