Město vykoupí radary od Czech Radar

Město vykoupí radary od Czech Radar
ilustrační foto ber

Inteligentní systém řízení dopravy pomocí telematických aplikací, rozpočtové opatření kapitoly 50 a výkup technických zařízení pro monitorování dopravního proudu. Tak byl pojmenován jeden z bodů, který projednali v pondělí prostějovští zastupitelé. Přes odpor opozice byl kup za 2,3 milionu schválen. Město tak získá od Czech Radaru zařízení, které několik let nefunguje a není v pořádku.

Stacionární radary, které jsou z rozhodnutí Ministerstva dopravy nefunkční čtvrtým rokem, z ulic města nezmizely. Stojí ale na pozemcích, které jsou města nebo kraje jako stavba trvalá. Kraj kvůli radarům řešil v loňském roce i půlmilionovou náhradu škody. „Při stavbě rondelu v Dolní ulici mělo dojít k poškození časové smyčky, která patří k radaru. Czech radar za to po správě požaduje 500 tisíc korun,“ uvedl v červenci loňského roku náměstek Zdeněk Fišer s tím, že Prostějov zvažuje výpověď firmě kvůli tehdy plánované stavbě rondelu v Přikrylově náměstí. K té ale, jak dnes Fišer přiznal, dosud nedošlo. Naopak došlo právě v Přikrylově náměstí k odfrézování časové smyčky, která bude muset být obnovena.

Radary využijeme, tvrdí rada

Podle náměstka Jiřího Pospíšila byla smlouva s Czech radarem zrušena 2012, zařízení ale zůstala. „V letech 2012-13 jsme jednali o využití pro město a o ceně. Jednání pak ustrnulo, v závislosti na inteligentním systému dopravy jsme s Czech radarem začali jednat znovu.

Kupovat se bude celé zařízení bez radaru, možná je do budoucna město využije jako měřiče rychlosti. Nyní plní preventivní funkci,“ konstatoval Pospíšil.

„Město využije elektrické přípojky u radaru. Jsou pro nás důležité, můžeme na ně umístit měřiče rychlosti, v centru města elektronické tabule s počtem míst na parkovištích a napomohou fungování inteligentních zastávek,“ informoval zastupitele Zdeněk Fišer.

Opozice byla proti nákupu

„Materiál, který byl zastupitelům předložen, je matoucí a špatný. Co vlastně koupíme, tam není. Snaží se předstírat, že zařízení má fungovat jako inteligentní systém dopravy. Za několik milion kupovat přípojky nemá ekonomickou logiku,“ netajil se nelibostí zastupitel Petr Kapounek. Ještě razantnější byl Tomáš Blumenstein: „Nejde jen o samotné stacionární radary a smyčky, ale také software. Nejprve je třeba zpracovat všechny materiály a pak vyhodnotit, zda radary vůbec potřebujeme.“

Podle Františka Frömla by mělo město vycházet z projektu, který koupi vyhodnotí. „Mám dojem, že město chce, aby se zaplatily firmě náklady, tím pádem zisk, o který přišla, když měření zatrhlo ministerstvo,“ postekl si.

Za 2,3 milionu koupili neexistující věc

V návrhu koupě bylo deset stacionárních radarů v hodnotě 2,3 milionu korun. Některé z nich podle náměstka Fišera nefungují, protože byly při opravách komunikací odstraněny. „Kupujeme tedy něco, co neexistuje,“ konstatoval Tomáš Blumenstein.

Pro odložení bodu a jeho dopracování hlasovalo 13 zastupitelů. Pro odkup radarů jich ruku zvedlo 20. (ber)

Poslat nový komentář