Měření rychlosti ve městě - nezapomněli jsme, říkají radní

Měření rychlosti ve městě - nezapomněli jsme, říkají radní
ilustrační foto

Magistrát se opět pustí do řešení problému, který stále nemá konec. Radní chtějí definitivně rozetnout problematiku měření rychlosti v Prostějově.

Dvakrát zrušeno a teď opět na stole. Radní připravují nové výběrové řízení na dodavatele systému měření rychlosti vozidel. Před vyhlášením zadávacího řízení je prý třeba všechno znovu posoudit. Shoda v otázce jak a zda vůbec měřit mezi radními rozhodně nepanuje.

„Ty názory se opravdu hodně liší. Nakonec jsme se shodli na tom, že vše vložíme do rukou náměstků Aleny Raškové a Jiřího Pospíšila. Připraví zcela nový materiál, který zohlední všechna pro a proti. I na můj vkus tady panují příliš velké rozpory,“ komentoval situaci primátor Miroslav Pišťák. Náměstky tak čeká jednání například s dopravní policií a strážníky.

„Radarů by nemělo být zbytečně moc. Například v Brněnské ulici už svůj smysl nemají. Kruhová křižovatka přílišnému rozjezdu brání,“ uvedla Rašková. Možným řešením jsou také takzvané inteligentní semafory. Blikač informuje řidiče o překročení povolené rychlosti. Následující semafor pak dopravu červeným světlem zastaví.

„Toto řešení si dovedu představit na zmíněné Brněnské ulici u hřbitova. Myslím, že by slušelo i jiným příjezdovým cestám do města,“ doplnila Rašková. Příkladem podobného postupu může být Olomouc, kde ve třech lokalitách už toto opatření testují. Prostějovské „budky“ s radary, které lemují některé ulice by měly postupně z okrajů silnic zmizet.

„Vyzveme jejich majitele společnost Czech Radar, aby si své zařízení odvezla,“ uzavřela Rašková. (kaa)

Foto: magistrát

Poslat nový komentář