Čeští řidiči podle průzkumu nevybržďují, v nadávání za volantem vedou muži

Čeští řidiči podle průzkumu nevybržďují, v nadávání za volantem vedou muži
ilustrační foto internet

Osmdesát procent českých řidičů nikdy nikoho nevybrzdilo. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který si mezi šoféry nechala zpracovat pojišťovna Generali. „Čtyři pětiny dotázaných o sobě tvrdí, že by je to ani ve snu nenapadlo, protože je to velmi nebezpečné,“ říká tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka. Horšími řidiči jsou podle respondentů ženy. Muži jsou však agresivnější řidiči a za volantem více nadávají.

Pouhá tři procenta řidičů přiznala, že někdy někoho vybrzdila. Zbylých sedmnáct procent motoristů mělo chuť podobný kousek předvést, nikdy jej však naštěstí nerealizovali. „Samotný fakt, že téměř pětina majitelů řidičských oprávnění někdy přemýšlela nad tím, že jiného šoféra vybrzdí, je alarmující. Kromě případného trestního postihu musí řidič, který vybrzdí jiného řidiče, počítat s tím, že po něm pojišťovna může, a v případě prokázání úmyslu, bude vymáhat vzniklou škodu,“ upozorňuje Cívka.

Kdo jsou horší řidiči? Muži nebo ženy? A kdo víc nadává?

Horšími řidiči, respektive řidičkami, jsou podle respondentů ženy. Tuto odpověď zvolilo 22 % dotazovaných, zatímco muže označila za horší řidiče pouze jedna desetina.
Podle statistik BESIPu však vykazují muži - řidiči přibližně dvakrát vyšší míru nehodovosti (na jeden tisíc řidičů) a svou první nehodu absolvují v mladším věku než jejich ženské protějšky. Příčinou bývá především rychlejší jízda a menší respekt k pravidlům silničního provozu. Obecně jezdí muži riskantněji.
Naprosto jasno měli účastníci průzkum v tom, kdo za volantem víc nadává. „Podle téměř osmdesáti procent řidičů si nadávkami při řízení ulevují spíše muži,“ doplňuje Cívka. (Zdroj Generali)

Poslat nový komentář