Dárců krve je stále nedostatek

Dárců krve je stále nedostatek
ilustrační foto

Transfúzní stanice Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, hledá nové dárce krve. Právě v tomto týdnu od pondělí 6. srpna spustí novou náborovou akci s názvem „Přiveďte nového dárce, získáte dárek!“ s cílem rozšířit dárcovskou základnu. Každého již registrovaného dárce, který přijde darovat krev či plazmu, a přivede s sebou dárce nového, ocení transfúzní stanice užitečnými dárky v podobě elegantního deštníku nebo například bavlněného trička.

Přes veškeré úspěchy v rozvoji medicíny zůstává krev dárců nepostradatelnou pro léčbu řady nemocí, provádění složitých operací i záchranu životů při úrazech. Transfúzní služba se proto kontinuálně snaží stabilizovat a rozšiřovat dárcovskou základnu.

„Mnozí dárci krve chodí neradi darovat krev poprvé sami, a jsou naopak rádi, pokud jsou osloveni a doprovázeni známými zkušenějšími dárci. Z tohoto důvodu se nyní snažíme oslovit stávající dárce s žádostí o pomoc při náboru dárců nových,“ vysvětluje vedoucí odběrového střediska MUDr. Jiří Šlézar. Prostějovská nemocnice spouští kampaň také proto, že právě léto je nejkritičtější dobou v zásobení transfuzními přípravky. „Právě nyní, v době dovolených klesá počet dobrovolných dárců a naopak kvůli zvýšenému počtu dopravních nehod poptávka po nejcennější lidské tekutině stoupá,“ doplňuje MUDr. Šlézar.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na Transfúzní službě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

(red)

Komentáře

Dobry den mam nulku ,co vsechno potrebuji k darovani?

Poslat nový komentář