Nemocnice Prostějov srdečně zve dárce krve na Odběr darovaný od srdce

Nemocnice Prostějov srdečně zve dárce krve na Odběr darovaný od srdce
ilustrační foto

Při příležitosti oslav Světového dne srdce, který si připomeneme v posledním zářijovém týdnu, pořádá Nemocnice Prostějov v úterý 27. září tematicky zaměřenou akci pro všechny bezpříspěvkové dárce krve. Cílem akce je připomenout veřejnosti důležitost dárcovství krve a zároveň ocenit ty, kteří nezištně a „od srdce“ pomáhají bezplatným darováním nejcennější tekutiny.

„V rámci akce nabídneme všem příchozím dárcům drobné upomínkové předměty, jako výraz vděčnosti i milou vzpomínku,“ prozrazuje akce. Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že akce je určena jak pravidelným dárcům, tak i prvodárcům, kteří prostějovskému hematologicko-transfúznímu oddělení aktuálně velice chybí.

„Zejména nám chybí dárci krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, AB- a 0-. I ostatních dárců je ale málo, oceníme tedy opravdu každého příchozího,“ vysvětluje Lukešová a dodává, že nedostatek dárců je celorepublikovým problémem. Aktuálně je v Česku přibližně čtvrt milionu pravidelných dárců krve, ovšem zhruba sto tisíc jich ještě chybí k bezproblémovému pokrytí poptávky.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan ve věku od 18 do 65 let (prvodárci ve věku do 60 let), s váhou nad 50 kilogramů. „Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Ideální přitom je, pokud dárce den před odběrem pije hodně tekutin, nejí tučná jídla a nepije alkohol,“ říká. Lukešová s tím, že v případě pochybností o možnosti dárcovství veškeré dotazy zdravotníci zodpoví na telefonním čísle 582315210 nebo na e-mailu transfuzka@npv.agel.cz.

Evidence a příjem dárců krve probíhá v Nemocnici Prostějov vždy v pondělky, úterky a čtvrtky v době od 6 do 8 hodin, a nejinak tomu bude i během Odběru darovaného od srdce. Po zaevidování následuje u každého z dárců odběr krevního vzorku, vypsání dotazníku dárce krve a vyšetření lékařem. Pokud lékař uzná dárce za schopného darování, následuje samotný odběr. „U evidence k odběru se dárce musí prokázat průkazem totožnosti s fotografií a průkazem zdravotní pojišťovny. S ohledem na kapacitu odběrů je nutné, aby se pravidelní dárci k odběru krve předem objednávali, a to buď telefonicky, nebo emailem. Prvodárci se mohou dostavit k odběru i bez objednání“, dodává Lukešová.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun. (red)

Poslat nový komentář