Olomouc rozezní vojenské hudby. Vystoupí i Dasha a Ondřej Ruml

Olomouc rozezní vojenské hudby. Vystoupí i Dasha a Ondřej Ruml
Foto Olomouc.eu

Po roční přestávce způsobené pandemií koronaviru rozezní město opět hudba vojenských kapel a souborů. Festival vojenských hudeb bude Olomouc hostit poslední srpnový pátek a sobotu. Odehraje se tradičně v centru Olomouce na Horním náměstí. Vstup je zdarma.

Festival vojenských kapel slibuje návštěvníkům opět zajímavý program, a to i přesto, že letos nemá v názvu slovo ‚mezinárodní‘. Kvůli vývoji pandemie a aktuálně se měnícím opatřením v jednotlivých zemích Evropy, se letos totiž tentokrát v Olomouci neobjeví žádné armádní hudební uskupení ze zahraničí.

Dvoudenní program na 27. a 28. srpen, který připravilo Posádkové velitelství Praha a posádka Olomouc, láká návštěvníky nejen na muzikantské umění, ale i na řadu atraktivních armádních prezentací. „V rámci doprovodného programu je mohou návštěvníci zhlédnout na Horním náměstí v pátek od 15 hodin. Chybět nebude představení techniky Pozemních sil AČR a Vojenské policie nebo ukázky vojenských kynologů,“ uvádí za organizátory velitel Posádkového velitelství Praha plukovník Radek Šíba.

Slavnostní zahájení je v pátek 27. srpna připraveno na 17:30 za účasti prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jaromíra Zůny, kdy se rozezní korunovační fanfára. V rámci podvečerního programu bude následovat vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Dobrým zvykem, o který ani tentokrát organizátoři diváky nepřipraví, je nově nastudovaná exhibice Čestné stráže AČR. Po ní bude připraveno vystoupení žesťového kvintetu Ústřední hudby AČR. Vrcholem pátečního dne bude v 19:30 koncert Vojenské hudby Olomouc se zpěvákem Ondřejem Rumlem. I v sobotu se mohou návštěvníci zaposlouchat do hudebních melodií. V rámci závěrečného koncertu festivalu v 19:30 vystoupí Ústřední hudba AČR se sólistkou Dashou a operní pěvkyní Lucií Silkenovou.

Festivaly vojenských hudeb mají v nejen v Olomouci, ale i v Kroměříži dlouholetou tradici. Konají se nepřetržitě od roku 1992, jen s výjimkou let, kdy organizaci festivalu znemožnily povodně nebo nedávná covidová pandemie. (red)

Poslat nový komentář