ČOI varuje před škrtící chůvičkou

ČOI varuje před škrtící chůvičkou
Foto ČOI

 

Česká obchodní inspekce varuje před používáním elektronické chůvičky od firmy Angelcare, která zároveň monitoruje pohyb a zvuk dítěte. Přístroj totiž nebyl na trh uveden jako zdravotnický prostředek, jeho funkce nebyla klinicky prokázána, a není proto vhodný jako prevence proti syndromu náhodného úmrtí. Rodiče, kteří si jí koupili, by prý navíc měli požadovat po výrobci kryty kabelů. V Evropě už se totiž dvě malé děti do kabelů zamotaly a uškrtily se.  

"Důrazně varujeme, pokud si někdo tuto chůvičku pořídil, tak aby požadoval po výrobci krytky těchto kabelů. Kabely jsou volně položené a děti při pohybu, když spí, by se do nich mohly snadno zamotat," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

ČOI  upozorňuje, že jsou výrobky určené k monitorování dechu konstruovány tak, že na případnou zástavu dechu dítěte a hrozící SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence) dospělou osobu upozorní. Tyto výrobky však musí být uvedeny na trh jako zdravotnické prostředky a jejich funkčnost musí být prokázána klinickým hodnocením, k čemuž v případě výrobků Angelcare nedošlo.

Je prý nutné rozlišovat výrobky, které jsou pouhým pohybovým a zvukovým monitorem (monitorují pohyby dítěte a jedná se pouze o elektrické přístroje) a monitory dechu dítěte – zdravotnické prostředky. (red)

Poslat nový komentář