Dětský čin roku zná vítěze. Jsou mezi nimi i děti z Prostějova!

Dětský čin roku zná vítěze. Jsou mezi nimi i děti z Prostějova!
Foto dětský čin roku

Na Staroměstské radnici v Praze byli v minulých dnech vyhlášení vítězové 19. ročníku projektu Dětský čin roku. Mladí hrdinové si převzali svá ocenění z rukou patronů projektu – významných osobností z oblasti kultury a sportu, kteří již mnoho let tento projekt podporují. Děti, které mohou být vzorem nejen pro své vrstevníky, ale i pro dospělé, během roku posílaly své příběhy plné odvahy a dobré vůle do celkem sedmi soutěžních kategorií. Ocenění letos získala i desetiletá Veronika Štěpánková v kategorii Děti babičkám.

Soutěžilo se celkem v sedmi kategoriích – Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem. Vítěze určily samy děti prostřednictvím online hlasování. Kromě toho byly letos uděleny i tři speciální ceny.

Cenu v kategorii Děti babičkám převzala Veronika Štěpánková a její spolužáci ze ZŠ Horáka v Prostějově, kteří svými návštěvami pravidelně dělají radost babičkám a dědečkům z nedalekého domova seniorů.

„Děkujeme všem, kteří svým příspěvkem obohatili náš projekt. Letos jsme obdrželi více než 380 příběhů, což nás velmi těší, protože v každém z nich je ukryto srdce mladé generace, která nám dává naději v pozitivní budoucnost,“ hodnotí letošní ročník Miroslava Plánková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku.

Důstojným místem pro ocenění těchto hrdinských dětských činů se stala již tradičně Brožíkova síň na Staroměstské radnici v Praze, kde se vítězové setkali s patrony jednotlivých soutěžních kategorií – herci Janem Révaiem a Jitkou Čvančarovou, zpěváky Petrou Černockou, Zbyňkem Drdou a Ivou Frühlingovou, moderátorkou Zorou Jandovou, modelkou Lucií Hadašovou a cyklistou Jiřím Ježkem. Moderátorem slavnostního předávání ocenění byl herec a hudebník Aleš Háma, který je i čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku. „Přestože letošním vítězům je většinou kolem 10–12 let, často prokázali odvahu, statečnost a nezištnou laskavost. Dokázali také v pravý čas pomoci těm, kteří to potřebují, a určitě jsou příkladem i pro nás dospělé,“ říká Aleš Háma.

Devatenáctý ročník projektu Dětský čin roku se konal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Magistrátu hlavního města Prahy. (red)

Poslat nový komentář