Sedmiletá dívka vběhla do cesty motocyklistovi. Ten havaroval

Sedmiletá dívka vběhla do cesty motocyklistovi. Ten havaroval
Foto ilustrační HZS

V úterý před šestnáctou hodinou došlo v Jaselské ulici v Prostějově-Vrahovicích k dopravní nehodě osmapadesátiletého motocyklisty. Dle dosavadního šetření mu při jízdě směrem k ulici Prešovské do cesty náhle zpoza keře vběhla sedmiletá dívka.

"Motocyklista střetu s dítětem zabránil úhybným manévrem vlevo, kdy přejel do protisměru. Při náhlé změně směru jízdy však mělo dojít k podsmeknutí předního kola motocyklu a řidič upadl na komunikaci. Při pádu utrpěl zranění, se kterým byl ošetřen v prostějovské nemocnici. Ke zranění dívky ani jiných osob nedošlo," informoval policejní mluvčí František Kořínek. Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 1 500 korun. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního šetření.

Upozornění pro rodiče dětí

Od začátku roku došlo na Prostějovsku již k několika podobným dopravním nehodám. Přestože se všechny obešly bez vážnějšího zranění, jedná se o velice nebezpečnou situaci. Pokud řidiči chodec vběhne zpoza překážky, například z kolony zaparkovaných vozidel, bezprostředně před vozidlo, ten již prakticky nemá šanci takovému střetu zabránit. Jako běžná reakční doba řidiče, který se plně věnuje řízení, bývá uváděna 1 sekunda. Za tuto dobu při rychlosti jízdy 50 kilometrů v hodině vozidlo ujede 14 metrů. Dalších 14 metrů pak průměrně ujede, než se podaří zastavit. Celkem tedy zastaví až 28 metrů od místa, kde zjistil hrozícího nebezpečí. Z toho důvodu je jedinou možností se střetu s vozidlem vyhnout, důkladné rozhlédnutí před vstupem do vozovky.

Přestože se v dnešní době základy dopravní výchovy učí ve školách, není na škodu, když rodiče alespoň ta nejzákladnější pravidla dětem občas zopakují. Často také vidíme, že rodiče s dětmi porušují pravidla silničního provozu a tím jím poskytují negativní a nebezpečné příklady. (red)

 

Poslat nový komentář