V Hronově obdivovali Testosteron i Nahého Wolkera

V Hronově obdivovali Testosteron i Nahého Wolkera
ilustrační foto Divadlo Point

 

Letošní festival amatérského divadla Jiráskův Hronov se uskutečnil ve dnech 3. až 10. srpna. V hlavním programu nabídl 36 inscenací, mezi něž patřily i dvě z repertoáru prostějovského divadla Point.

Pozvání do Hronova dostal soubor v květnu, kdy se zúčastnil Divadelního Pikniku ve Volyni. Do Hronova pak vyjel s představením Testosteron polského dramatika Andrzeje Saramonowicze a hrou Nahý Wolker. Tu z básníkových dopisů, veršů a próz sestavil  režisér Aleš Procházka. Ten vztah k největšímu prostějovskému básníkovi pro festivalový rozhovor komentoval velmi výstižně. "My se ho ze začátku trochu až štítili, protože naše generace, i mnoho dalších generací, ho zná jako toho dělnického básníka, což samozřejmě není úplně pravda. Vzniklo to tak, že jsme tu hru chtěli původně napsat úplně sami. Dialogy s jeho kamarády a tak. Jenže já s hrůzou zjistil, že on si všechny dialogy už napsal a dokonce ve verších. Což je mnohem hezčí, než kdybychom to sepisovali někde na koleně. Ale rozhodně jsem to nedělal se záměrem vytvořit „divadlo poezie“, protože nevím, co to je, a nikdy jsem takovou věc nedělal," uvedl Procházka.

Mnohem větší úspěch ale soubor měl s představením již zmíněného Testosteronu, kterým byli kritici, recenzisté i diváci nadšeni. 

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídka v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Zajímavé je, že se festivaly konaly i za 2. světové války, přestože nebyly německými okupačními úřady povoleny. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla. (red)

Komentáře

Přátelé, s potěšením čtu zprávu o vašem úspěchu v Hronově. Pro nás, kteří jsme měli to štěstí zhlédnout toto představení již dříve v Pointu, to je zpráva sice potěšující, necméně nepřekvapující. Již tehdy jsem vám říkal, že představení má "profesionální" úroveň, aniž by utrpělo "amatérské" nadšení.

V pátek ahoj!

vr

 

Poslat nový komentář