Tři dámy na lavičce s mužskou hlavou v košíku

Jihlavští divadelníci s prostějovskými pořadateli, druhá zleva Ivana Procházková
Jihlavští divadelníci s prostějovskými pořadateli, druhá zleva Ivana Procházková, vpravo Michal Mucha

Občanské sdružení „Tajemství života“ po skvělém loňském vystoupení tří protagonistek jihlavského divadla NaKop Tyjátr ve hře „Šampiónky“ pozvalo tyto dámy do Prostějova opět 28.června. Zkušené herečky v prostorách prostějovského H Clubu zahrály úžasně zpracovanou francouzskou komedii „Ach ta něha našich dam.“

„Od loňského vystoupení mohu říci, že mezi námi a herečkami tohoto divadla vzniklo přátelské pouto a „holky“ k nám jezdí velmi rády,“ poznamenala organizátorka představení Ivana Procházková. „I když hru hrají už šestým rokem, bylo na nich vidět, že si to opravdu užívají,“ dodala Procházková.

Ach, ta něha našich dam spadá do kategorie her, kterých není v dnešní době mnoho k vidění. Odehrává se v jednom dni, na jednom místě v parku a řeší jednu dějovou linku – jak žít s muži, na které sice nadáváme, ale přesto je potřebujeme a milujeme.

„Hra je zároveň okořeněná řádnou dávkou černého humoru,“ doplnil předseda sdružení Michal Mucha a dodal: „Úspěšnost takovýchto inscenací tkví především v citlivém režijním vedení a v hereckém umění hlavních představitelů. Herečky Květa Přibylová (Sophie), Ludmila Dostálová (Vdova) a Eva Čurdová (slečna Petitpas) jsou zářným příkladem toho, jak takovou inscenaci nepokazit, ale naopak ji pozdvihnout na velmi příjemnou a zábavnou podívanou“.

Občanské sdružení „Tajemství života“ je zaměřeno na různé formy tvůrčí činnosti. Divadelní forma k nim patří rozhodně také. „Je jen škoda, že nepřišlo více lidí,“ poznamenal Mucha a s úsměvem dodal: „Hanáci jsou hold Hanáci“. „Dámy na lavičce svým hereckým výkonem naprosto v pohodě konkurují pražským hercům, o čemž svědčil i dlouhý a silný potlesk na závěr představení,“ doplnila jeho slova s lehkou jízlivou poznámkou jedna z divaček Martina Jiříková, která přijela shlédnout představení až z Ostravy.

(mm)

Poslat nový komentář