Kraj zkrátí čekací doby na pobyt v domovech pro seniory

Kraj zkrátí čekací doby na pobyt v domovech pro seniory
ilustrační foto internet

Dlouhé čekací doby na umístění v domovech pro seniory se brzy zkrátí. Hejtmanství totiž chystá hloubkovou inventuru zastaralých pořadníků pobytových sociálních služeb. Ty obsahují například opakující se jména lidí, kteří podali žádost zároveň do více zařízení nebo osoby, jež se z kraje dávno odstěhovaly, ale v seznamech žadatelů jsou evidováni stále.

„Chceme, aby lidé, kteří se do domova pro seniory skutečně potřebují dostat, nemuseli čekat tak dlouho, jako dnes. Jiným seniorům, kteří trvalou péči nepotřebují, nabídneme terénní sociální služby, takže se jim dostane veškeré péče přímo u nich doma,“ vysvětluje novinky hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Všechny příspěvkové organizace kraje, které pobytové sociální služby zajišťují, mají půl roku na to, aby žadatele v pořadnících prověřily a zjistily jejich skutečné počty a potřeby.

Dosavadní systém komplikoval život nejen samotným zájemcům o sociální službu, ale i jejich provozovatelům. „Díky revizi pořadníků získáme aktuální informace, které v současném systému nejsou. Dokážeme tak lépe plánovat rozvoj sociálních služeb do budoucna,“ zdůraznila Irena Sonntagová, vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu. (Zdroj kr-olomoucky.cz)

Poslat nový komentář