Novelu bodového systému schválila vláda. Je přísnější k závažným přestupkům

Novelu bodového systému schválila vláda. Je přísnější k závažným přestupkům
ilustrační foto ber

Po čtyřech letech diskusí s veřejností i odborníky vláda schválila největší aktualizace bodového systému od jeho vzniku v roce 2006. Návrh je přehlednější, mírnější k bagatelním přestupkům, přísnější k těm závažnějším, kvůli kterým umírají lidé na silnicích. Novelu zákona o silničním provozu teď projednají poslanci.

„Návrh postihuje přísněji záměrné porušování předpisů jako jízda pod vlivem alkoholu, vysoké překročení rychlosti, ale také nevěnování se řízení kvůli telefonování nebo psaní zpráv na mobilu. Bodový systém zároveň zmírňuje postihy za špatné parkování, porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo překročení rychlosti do 10 km/h, kdy se snižuje horní hranice pokuty na místě z 2 000 Kč na 1 500 Kč a body se nezapisují,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

U menších prohřešků může policie vyřešit na místě přestupek také domluvou. Naopak u nejzávažnějších přestupků může nově řidič přijít o řidičské oprávnění až na tři roky. Dosud byla nejdelší doba zákazu řízení dva roky. V rámci připomínek se též do návrhu přidala povinnost řidiče nosit reflexní vestu při vystoupení z auta do vozovky v případě nouzového stání i v obci, nově je v silničním zákoně také výslovně zakázáno parkovat na chodníku.

Hranice pro odebrání řidičského průkazu zůstává na dvanácti bodech, návrh ovšem počítá se snížením na šestibodovou hranici u začínajících řidičů po dobu dvou let. Další informace o změnách bodového systému, popis hlavních změn, tabulka přestupků i úplné znění novely zákona je na https://www.mdcr.cz/bodovysystem.

Nyní čeká novelu zákona o silničním provozu projednání v Poslanecké sněmovně a následně v Senátu. Novela počítá se svou účinností k 1. lednu 2022. (Zdroj MD ČR)

Poslat nový komentář