Policie o prázdninách zvýší dohled v silničním provozu

Policie o prázdninách zvýší dohled v silničním provozu
Foto Policie ČR

Policisté Olomouckého kraje v těchto dnech zahajují letní preventivní akce na silnicích. Nejen na hlavních tazích, ale i v rizikových úsecích a turisticky významných oblastech budou dohlížet nad dodržováním pravidel silničního provozu. Období letních prázdnin totiž patří mezi nejrizikovější období v roce, a to nejen kvůli vysokým teplotám, ale i kvůli nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu, jako jsou chodci, cyklisté a motorkáři.

Na silnicích tak zintenzivní dohled nejen dopravní policisté, ale také policisté z obvodních oddělení a cizinecké policie. Silniční kontroly budou zaměřeny zejména na dodržování pravidel bezpečnosti silničního provozu, na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, technický stav vozidel, používání mobilních telefonů během jízdy, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel.

Policisté Olomouckého kraje šetřili v loňském roce celkem 5820 dopravních nehod. V porovnání s rokem 2021 to bylo o 493 nehod více, což je 9 % nárůst. Při těchto nehodách bylo usmrceno 12 osob (7 řidičů motorových vozidel, 2 chodci a 3 cyklisté), což je o 29 usmrcených méně než v roce 2021. Tyto preventivní akce v období letních prázdnin mají smysl, o čemž svědčí fakt, že v roce 2022 nedošlo od začátku července do konce srpna k žádné smrtelné dopravní nehodě. V roce 2021 bylo v těchto dvou měsících usmrceno při dopravních nehodách celkem 13 osob. V letošním roce evidujeme prozatím šest usmrcených osob při dopravní nehodě.

Pro zajímavost statisticky nejméně dopravních nehod je v neděli. Naopak nejrizikovějšími dny jsou pátek a pondělí.

Rady na cesty

- Před vycestováním na dovolenou je nutné si zkontrolovat stav vozidla a zajistit, aby bylo v dobrém technickém stavu.

- Na cestu se vydejte odpočatí a nepodceňujte únavu.

- Cestu si dobře naplánujte, zjistěte, zda vás nečekají nějaká dopravní omezení. Vhodné je také sledovat vývoj počasí.

- Doporučuje se vyvarovat jízdy v noci a v obdobích s vysokou hustotou provozu.

- Mějte na paměti, že často dochází k dopravním nehodám při návratu domů. Zejména posledních pár kilometrů před domovem se často podceňuje únava. I krátká bezpečnostní přestávka, například na doplnění tekutin v parném létě, nám přijde vhod.

- V neposlední řadě je také třeba myslet na řádné zabezpečení přepravovaných věcí ve vozidle. (red)

Poslat nový komentář