Město bude žádat o dotace na opravu parlamentu

Město bude žádat o dotace na opravu parlamentu
Foto ber
Další fotky: 
Město bude žádat o dotace na opravu parlamentu

Městská správa oblast nájemného bydlení v meziválečném obdob nijak nezanedbávala, setrvale ale se Prostějovu nedostávalo malých a levných bytů. Zpracováním projektu prvního „sociálního“ domu byl pověřen městský stavitel Miroslav Putna. Výsledkem je v letech 1936-37 postavený soubor čtyřiadevadesáti malometrážních jedno a dvoupokojových bytů v Šárce 9 a 11. Dodnes je dům znám jako „parlament“.

Jednoduchá architektura ve tvaru „U", úsporná pavlačová dispozice, kompletní sanitární vybavenost, ozeleněný vnitřní dvůr. To jsou prvky, jejichž použitím vyřešil Putna úkol, platící u sociální výstavby obecně – sladění požadavků na určitý komfort, provozní a hygienickou bezproblémovost, celkové estetické vyznění a ekonomickou úspornost.

Už několik let se mluví o nutné rekonstrukci tohoto zajímavého objektu. Podle nejnovějších zpráv z magistrátu by se tak mohlo stát v roce 2025. "Připravují se podklady pro podání žádosti o dotaci na financování této rekonstrukce. Případný termín by mohl být v druhé polovině roku 2025," odpovídá za Odbor rozvoje investic Lenka Gartnerová. Jak dodává, rekonstrukce objektu bude realizována po etapách, respektive po objektech. (ber)

Poslat nový komentář