Řidiči pod vlivem návykových látek

Řidiči pod vlivem návykových látek
ilustrační foto PČR

Včera během odpoledne zjistili policisté z obvodního oddělení v Plumlově dva řidiče pod vlivem zakázaných látek.

Prvním byl před čtrnáctou hodinou v obci Žárovice kontrolovaný šestadvacetiletý muž z Němčicka. Po negativní dechové zkoušce na přítomnost alkoholu policisté u muže provedli orientační test na přítomnost jiných návykových látek. Ten ukázal přítomnost látky amphetamin/metamphetamin.

Za dvě hodiny stejná hlídka kontrolovala v obci Mostkovice šestatřicetiletého řidiče osobního automobilu. Také on se podrobil orientačnímu testu na přítomnost zakázaných látek. V jeho případě byl pozitivní na látky amphetamin/metamphetamin a cannabis.

"Oba řidiči užití zakázaných látek popřeli a dobrovolně se podrobili odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Další jízdu jim policisté zakázali," uvedl policejní mluvčí František Koínek s tím, že řidiči jsou podezřelí z přestupku dle zákona o silničním provozu, za který jim v případě že se prokáže, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

"V letošním roce plumlovští policisté zjistili již téměř tři desítky řidičů pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Většina z toho pak byla pod vlivem jiných návykových látek než alkoholu. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je rozdíl v době, kterou tělu trvá odbourání těchto látek. Řidiči by si měli uvědomit, že na rozdíl od alkoholu, který je z těla odstraněn v řádu hodin, drogy lze v těle detekovat až několik týdnů," dodal Kořínek.

Nejlepším způsobem, jak se řidič může ochránit před vysokou pokutou a ztrátou řidičského průkazu, je tedy jiné návykové látky vůbec neužívat. (red)

Poslat nový komentář