Památku československých letců připomíná v Holandsku pomník. Je mezi nimi i rodák z Konice

Památku československých letců připomíná v Holandsku pomník. Je mezi nimi i rodák z Konice
Foto Viktor Daněk, Český rozhlas

Památník v severním Nizozemí připomíná smrt šesti československých pilotů 311. bombardovací perutě RAF. Zahynuli při útoku stíhaček Luftwaffe 11. dubna 1942. Byl postaven díky finanční sbírce místních zemědělců a odhalen 10. října letošního roku. Pomník připomíná také památku našeho krajana, podplukovníka in memoriam Karla Rychnovského.

Na okraji obce Middenmeer v severním Nizozemí stojí modrobílý sloup s červeným letadlem na vrcholu a pamětní deskou. Označuje místo, kde v dubnu 1942 spadl letoun Vickers-Wellington Z 8836 (KX– Z). Josef Kalenský, Karel Kodeš, Karel Rychnovský, Jan Peprníček, Josef Hrdina a Josef Politzer zahynuli jako letci 311. československé perutě RAF. Mezi nimi byl také náš krajan, konický rodák, absolvent prostějovského vojenského učiliště, třiadvacetiletý kapitán (povýšený na podplukovníka in memoriam) Karel Rychnovský (1918–1942).

Jejich příběh je mezi obyvateli Middenmeeru dobře známý. Pamětníci vzpomínali, jak po každém orání pole nacházeli v půdě kusy letadla. Členové posádky měli za úkol bombardovat továrnu v německém Essenu. Letadlo se ale po dvouapůlhodinovém letu zřítilo. Bomby, které letadlo převáželo za účelem provedení útoku, se však nepodařilo najít.

„Domníváme se, že letci mohli bomby shodit, když na ně zaútočila noční stíhačka, aby získali náskok a případně utekli. Už ale bylo pozdě. Němci měli noční radary a proti stíhačce se dvěma dvacetimilimetrovými kanóny neměli českoslovenští letci šanci. Byli vybaveni pouze malými kulomety, což bylo jako házet na letadlo papírové kuličky,“ vysvětlil amatérský historik a badatel Mark Hakvoort, který se svými přáteli založil sdružení, jehož cílem je starat se o památku pilotů.

Peníze na postavení pomníku pro československé letce byly vybrány díky sbírce zemědělců, na jejichž pole se letadla zřítila. Přispěla také řada místních sdružení a nadací.

Pět členů osádky bylo formálně pohřbeno ještě v roce 1942 na hřbitově v Huisduinen ve společném hrobě. Josef Politzer byl pohřben v samostatném hrobě. Trup letadla, zbytky uniforem a fragmenty lidských ostatků však zůstaly v půdě až do roku 2004, kdy se do jejich hledání pustili odborníci. Motor letadla byl nalezen pět metrů pod zemí. Po dokončení prací byli piloti znovu pohřbeni na vojenském hřbitově v Bergenu op Zoom na jihu Nizozemí.  (Text Hana Bartková)

Poslat nový komentář