Sběr vysloužilého elektra podpoří soutěž

Sběr vysloužilého elektra podpoří soutěž
ilustrační foto

O tablet, mobilní telefon či fotoaparát mohou soutěžit obyvatelé našeho kraje, kteří se zapojí do klání „Sbírej a vyhraj!“. Až do konce září, na vytipovaných sběrných dvorech v Olomouci, Jeseníku, Přerově, Prostějově a Šumperku, mohou odevzdávat nepotřebná elektrozařízení a zapojit se tak do slosování.

„Za každý odevzdaný přístroj obdrží razítko do speciální hrací karty. Ta bude společně s drobnými dárky k dispozici na sběrných dvorech zapojených do soutěže. Pouze pět razítek, respektive nepotřebných spotřebičů, stačí k zapojení do soutěže,“ popsal princip soutěže Zdeněk Kovářík, regionální zástupce neziskové společnosti ASEKOL, která spolu s hejtmanstvím, akci organizuje. Cílem projektu, jehož pilotní ročník proběhl v minulém roce, je zvýšit povědomí občanů o třídění elektra.

„V kraji se vloni do soutěže zapojilo 149 lidí, kteří odevzdali 745 elektrospotřebičů. V celé republice se pak do klání zaregistrovaly téměř tři tisícovky účastníků a vybralo se téměř 15 tisíc kusů starých spotřebičů,“ upřesnil Kovářík. Nejčastěji, podle jeho slov, obyvatelé odevzdávali drobná elektrozařízení, například mobilní telefony, počítačové myši či klávesnice. Do projektu jsou zapojeny i místní sběrné dvory v Anenské a Průmyslové ulici.

Občané našeho kraje třídí elektroodpad svědomitě. Loni každý z nich odevzdal 1,87 kilogramů vysloužilých elektrozařízení, což mimo jiné představuje například téměř 44 tisíc starých televizorů a počítačových monitorů. Olomouckému kraji tak, v pomyslném celostátním žebříčku sběru elektra, patří třetí místo.

Podrobná pravidla jsou k dispozici na stránce http://www.asekol.cz/cs/leve-menu/regionalni-kampane/sav-oloumoucky.html. (red)

Ilustrační foto: ASEKOL

Poslat nový komentář