Pro exekutory platí nová pravidla. Co nesmí zabavit? Čtěte

Pro exekutory platí nová pravidla. Co nesmí zabavit? Čtěte
ilustrační foto moneymag.cz

 

Od prvního září začala platit nová pravidla pro exekutory. A mění se toho hodně - minulostí se stanou případy, kdy člověk přišel o dům nebo byt kvůli směšnému dluhu nebo situace, kdy exekutoři byt dlužníka doslova vybílí.

Už dříve se sice v zákoně psalo, že exekutor nesmí dlužníkovi zabavit věci potřebné pro běžný život, ale jejich seznam neexistoval, a každý si tak nařízení vykládal po svém a odnášel například i pračky nebo postele. Nově už však exekutoři dlužníkům z bytu pračku, židle, nádobí nebo sporák neodtáhnou. Zákon to nedovoluje.

Je tu ale háček

Exekutorská komora ovšem upozorňuje na to, že i přes tento konkrétní seznam mají nová pravidla pořádný háček. Píše se v nich totiž to, že zabavovat se nesmějí jen věci, které očividně nepřesahují běžný standard. Nikdo už ovšem nevyjmenoval, co ještě je běžné a co už je možné považovat za luxusní vybavení. Dá se tedy očekávat, že tahanice budou pokračovat, protože někomu mohou stříbrné příbory po babičce nebo míšeňský porcelán připadat jako luxus a někomu jako běžná věc.

Kvůli malému dluhu nezabaví dům

Dlouho očekávanou změnou je pak to, že lidé už kvůli malým dluhům nepřijdou o bydlení. Nově totiž není možné zabavit nemovitost, v níž trvale bydlí, někomu, kdo dluží méně než 30 tisíc korun. Neplatí to ovšem vždycky - neplatiči výživného nebo pachatelé trestných činů, kteří mají platit obětem odškodné, se ani doma před exekutory neschovají.

Napřed srážky z platu, pak dražba

Nově je přesně stanovený průběh exekucí. Nejprve totiž exekutor musí zkusit dluh uhradit z účtu dlužníka nebo srážkami z platu, až potom smí na řadu přijít dražba majetku a nemovitostí.

Novinkou je i to, že dlužníci konečně mohou dluh okamžitě uhradit ze svého bankovního konta, a to i z konta, které už bylo zablokované. To doteď nešlo a řada lidí se tak dostávala do absurdní situace, kdy jim exekutoři rozebírali byt kvůli pěti tisícům a oni měli na účtu třeba desetinásobek. (Zdroj tn.cz)

Komentáře

Toto je otázka budou to dodržovat ???? Nemám dobré zkušenosti. Našla jsem manželovi exekuci přes http://www.kontrolaexekuce.cz . Jsem moc rád, že existuje možnost nahlédnout do takového registru. Kde by jsme teď byly ? Ale nepříde mi, že by exekutor jednal dle tohoto. Jeho chování nás spíše odradilo.... A jen jsme se nechali vést

Poslat nový komentář