Renomovaní filmaři poradí mladým tvůrcům na filmovém campu

Renomovaní filmaři poradí mladým tvůrcům na filmovém campu
ilustrační foto

Letos podruhé se sjedou mladí filmoví nadšenci, ve věku 18 – 26 let z Estonska, Finska, Slovinska, Slovenska a České republiky do malé obce Sobotín na Šumpersku, na MOVIE FACTORY 2013 – Film Camp.

Mnozí z účastníků jsou zkušení filmaři, ale jiní se budou teprve učit zacházet s filmovou technikou. Budou se učit klasickým filmovým trikům, filmové historii a teorii, práci se střihovými programy a kamerou. Vedle toho je připravena také řada workshopů, které ve správné „movie factory“ (továrně na filmy) nemohou chybět. Filmové masky, kostýmy a výtvarné řešení zajistí Art Workshop. Ve filmu nesmí chybět ani tanec a pohyb, kterému se věnuje Dance Workshop. A nesmíme zapomínat ani na náměty z literární oblasti – to bude starost Městské knihovny Prostějov. V rámci MOVIE FACTORY 2013 letos účastníky navštíví známé osobnosti z filmové branže.

„Dorazit by měli tvůrci filmu Alois Nebel a podělit se se začátečníky o zkušenosti své práce. Kdo konkrétně dorazí, neprozradím. To by pak nebylo překvapení,“ usmívá se šéf filmového tábora Aleš Procházka. K výměnným pobytům už tradičně patří i ochutnávky národních specialit.

„I pro nás to má být překvapení. Sám za sebe ale počítám, že by to mohly být třeba halušky. Uvidíme, co za specialitky bude nachystáno,“ těší se Procházka. Projekt Film Camp z programu „Mládež v akci“, který proběhne od 15. do 22. července pořádá Gymnázium Jiřího Wolkera ve spolupráci s Městskou knihovnou Prostějov a Divadlem Point. Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Záštitu převzal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Projekt podpořilo Statutární město Prostějov, Gaudeamus o.p.s a Tomi – Remont s.r.o. Závěrečný večer, proběhne v neděli 21. července ve 20 hodin v areálu tábora pod Hotelem Dolte v Sobotíně, kde kemp probíhá.

„Ve velkoformátovém nafukovacím kině se budou promítat krátké filmy z dílny účastníků tábora a možná budou k vidění dílka, která vznikla v minulých letech, ale hlavně se podíváme na úspěšný český film Alois Nebel,“ uzavřel organizátor Aleš Procházka. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář