Letní Flora přilákala 32 tisíc návštěvníků

Letní Flora přilákala 32 tisíc návštěvníků
ilustrační foto

 

Celkem 22 tisíc platících návštěvníků přilákala do areálu Výstaviště Flora Olomouc letošní letní etapa zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014 spolu se svými doprovodnými akcemi Vyznání růžím a Letní zahradnické trhy. Spolu s držiteli čestných a volných vstupenek zhlédlo letošní Floru na 32 tisíc návštěvníků.

Letní etapa Flory letos zaujala návštěvníky především expozicemi v hlavním pavilonu A. Hlavní expozice v přízemí pavilonu nesla tentokrát název Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou. Provedla návštěvníky exotickými zákoutími s ukázkami unikátní pouštní flory a pralesní květeny. Pomyslným zlatým hřebem této části výstavy pak byla expozice připravená ve spolupráci s velvyslanectvím Nigerijské federativní republiky přibližující květenu i kulturu této vzdálené africké země.

Velvyslankyně Nigérie paní Catherine Okon se ujala křtu nové odrůdy mečíku Gladiolus speciosus, která na její počest dostala krásné ženské jméno Catherine. Druhý slavnostní křest se odehrál v sobotu, jméno Abracadabra dostala růže ze skupiny Beetrose čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku.

Právě růžím byl věnován i další tahák letošní letní Flory Olomouc: přehlídka Vyznání růžím konaná tentokrát na galerii pavilonu A proslavila Floru už na začátku sedmdesátých let minulého století. Velký zájem však vzbudily také expozice zahrádkářů v pavilonech B, C a rovněž prodejní Letní zahradnické trhy v pavilonech E, F, G a na venkovních plochách výstaviště. Celkem se na letní etapě Flory Olomouc podílelo na tři sta vystavovatelů a prodejců z tuzemska i zahraničí.

Na letní Floře se také opět rozdávaly ceny a ocenění. První místo mezi vystavovateli v kategorii okrasný zahradnický materiál si vysloužila společná expozice Unie botanických zahrad, v kategorii okrasný školkařský materiál zvítězily Horákovy školky Ing. Dušana Horáka. Pohár primátora obdržela expozice Nigérie, pohár ředitele Výstaviště Flora Olomouc časopis Receptář a poděkování s pamětní medailí Zahradnictví Lebiš.

Nyní už se bude Výstaviště Flora Olomouc a jeho pracovníci připravovat na závěrečnou etapu své nejvýznamnější každoroční akce; podzimní Flora se spolu s festivalem gastronomie a nápojů Olima a Podzimními zahradnickými trhy uskuteční ve dnech 2. – 5. října 2014. (red)

 

Poslat nový komentář