Hurá na Floru, největší leknín světa čeká!

Hurá na Floru, největší leknín světa čeká!
Foto ber
Další fotky: 
Hurá na Floru, největší leknín světa čeká!

 

Letní Flora Olomouc, která své brány otevírá už ve čtvrtek 15. srpna, láká na další raritu. V tropickém skleníku právě vykvetl největší leknín světa, Viktorie královská.

Letos si své květy schovala právě na letní část Flory, jinak kvete o měsíc dřív.

Viktorii královskou objevil v roce 1801 český botanik, lékař a cestovatel Tadeášem Haenkem v Rio Mamore, na přítoku řeky Amazonky. Unikátní rostlinu pojmenoval po anglické královně Viktorii. V Evropě byla poprvé vypěstována roku 1849 v Královské botanické zahradě v Anglii, v českých zemích v roce 1952 v Děčíně.

V domovských pralesích dorůstá gigantických rozměrů, kruhovitě-talířovité listy dosahují až 2 metry v průměru a unesou ležícího dospělého člověka. Traduje se, že nejednomu člověku zachránila život před aligátory.

Sněhově bílé voňavé květy o průměru až 20 cm rozkvétají ve večerních hodinách. Květ vydrží několik hodin, maximálně však 2 dny, kdy přechází do tmavě růžových odstínů.

Sbírkové skleníky Flory Olomouc jsou volně přístupné po celou dobu konání letní Flory Olomouc, od čtvrtka 15. srpna až do neděle 18. srpna. (ber)

Poslat nový komentář