Tip na víkend. Sbírkové skleníky Flory Olomouc s jedinečnými květy a exotickými zvířaty

Tip na víkend. Sbírkové skleníky Flory Olomouc s jedinečnými květy a exotickými zvířaty
foto Flora Olomouc

Nádherné květy podivuhodných tropických rostlin, plodící kávovník anebo exotická zvířata v teráriích a ve velkém mořském akváriu. To vše je mimo jiné v únoru k vidění ve znovuotevřených sbírkových sklenících v olomouckých Smetanových sadech. Milovníci flory i fauny a také rodiny s dětmi se sem mohou vypravit každou sobotu a neděli od 9:30 do 16 hodin. Ve sklenících navíc mají možnost zakoupit si výpěstky pokojových rostlin, které na Výstavišti Flora Olomouc připravili zdejší zahradníci.

U vstupu do palmového skleníku můžete vidět například právě plodící kávovník anebo v subtropickém skleníku nádherně kvetoucí vytrvalou popínavku Solandru velkokvětou (Solandra grandiflora), jejíž zářivě bílé či žluté květy s fialovými pruhy měří až čtvrt metru.

„Solandra grandiflora dorůstá do délky 12 metrů. Pochází ze Střední Ameriky a je příbuzná například bramboře či rajčeti, patří totiž do čeledi lilkovitých. Musíme k ní ale přistupovat s velkým respektem, je velice jedovatá. I přesto ji původní mexické indiánské kmeny používaly k rituálním a léčebným účelům. Sloužila i jako afrodiziakum, vyráběl se z ní nápoj lásky. Byla tak považována za mocnou šamanskou rostlinu,“ uvedl Pavel Souček, vedoucí oddělení sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Kvést v tuto dobu začínají i některé palmy. V tropickém skleníku kvete Kroton pestrý (Codiaeum variegatum), květenství tohoto obvykle třímetrového keře může měřit až 25 centimetrů. Záplavu květů pak zahradníci z Výstaviště Flora Olomouc čekají i v subtropickém skleníku, jemuž dominují nejrůznější druhy voňavých citrusů.

Na své si ve sbírkových sklenících přijdou také milovníci zvířat. K vidění je zde exotické ptactvo, želvy nádherné, kajman brýlový, varan stepní anebo had. Velice atraktivní je také sladkovodní a mořské akvárium o objemu 600 litrů. Mezi rybami návštěvníky díky své velikosti zaujme letitá piraňa rostlinožravá, jezírko v tropickém skleníku pak obývá jedinečný obří sumec – albín.

Při návštěvě sbírkových skleníků je pak třeba dodržovat stejná hygienická opatření jako v dalších zastřešených veřejných prostorech – to znamená udržovat rozestupy, mít zakrytá ústa i nos respirátorem a používat dezinfekci. (red)

Poslat nový komentář