Léčebna se pomalu, ale jistě, stává galerií umění

Léčebna se pomalu, ale jistě, stává galerií umění
ilustrační foto

V Domě domácí péče Agentury SANCO ve Vrahovicích vsadili kromě klasické léčby i na léčbu alternativní. Navázali spolupráci s výtvarníkem Milošem Karáskem a vznikl projekt Pozdní světlo.

Projekt jsme vám na stránkách PvNovinek již představili. V podstatě jde o to, jak zpříjemnit pobyt v tomto nestátním zdravotnickém zařízení dlouhodobě nemocným klientům. Prostory Domu domácí péče rozzářily obrazy Miloše Karáska, v minulých dnech k nim přibyly fotografie jeho bratra Iva.

Ivo Karásek se fotografiií zabývá již od mládí. Vždy hledal věci mezi nebem a zemí, které normální smtelník nevidí. Cyklus fotografií Cesty je volným pokračováním jeho předchozího projektu Stěny, na nějž navazovaly dvě fotografické výstavy v Praze.

V tomto cyklu autor zachycuje detaily chodníků a cest které denně bez povšimnutí míjíme. Vytržením z kontextu, zvětšením a jemně posunutou barevností tak fotografie otevírá svět člověka v pohybu, svět bez zastávky.

Spolu s obrazy Miloše Karáska, tvořenými technikou kvantové malby, která má schopnost předávat divákovi energii, mohou fotografie jeho bratra Iva dodat optimismus klientům i návštěvníkům Domu domácí péče. Mimo jiné i proto, že vznikly cíleně jako součást projektu Pozdní světlo a zůstanou v prostorách domu jako stálá expozice.

Dlouhodobě nemocní pacienti jsou limitováni přesně ohraničeným prostorem svého pobytu ve zdravotnickém zařízení. Naistalovaný cyklus má přinést do neutrálního prostředí pomíjivé záblesky reality, cesty, která nikdy nekončí a neustále pokračuje v dalších osudech.

„Projekt Pozdní světlo není uzavřený, stále se k němu hlásí další umělci. Terapeutický charakter nemá pouze výtvarné umění, ale i hudba, fotografie, literatura nebo divadlo. A pomohou-li nemocným v jejich hledání harmonie a rovnováhy, pak se splní náš cíl,“ shodují se bratři. (ok)

 

Poslat nový komentář