V Prostějově přibylo dalších 13 kamenů zmizelých

V Prostějově přibylo dalších 13 kamenů zmizelých
Foto Magistrát města Prostějova

Od roku 2019 ukládá spolek Hanácký Jeruzalém ve spolupráci s městem Prostějovem v ulicích Prostějova kameny zmizelých za židovské spoluobčany, kteří se stali oběťmi holocaustu. Od roku 2021 jsou pak ukládány kameny také za členy prostějovské Sokolské obce popravené nacisty. Dosud tak bylo uloženo 60 pamětních kamenů, k nimž nově přibylo 13 nových.

Ty připomínají osudy zavražděných Ilsy Sinaibergerové, 22 let, Růži Hermannové, 17 let, Markéty Grünwaldové, 22 let, Etelly Somogyiové, 15 let, Kathe Gelbové, 17 let, Pavla a Viléma Czechových, 13 a 7 let, Judity Kurzové, 17 let, Bedřicha Lamma, který zemřel ve věku 15 let po pochodu smrti, Hany Langerové, zavražděné ve věku 21 let, Růženy Brüllové, jíž vzali nacisté život, když jí bylo 23 let, Kláry Sternbergové, zavražděné ve věku 18 let a sourozenců Elsy a Friedricha Spitzerových, kteří přišli k příbuzným ze Sudet, ale ani v Prostějově nebyli na dlouho v bezpečí. Zavražděni byli v Baranoviči, když Else bylo 43 a Fridrichovi 41 let.

Oficiální části ukládání kamenů zmizelých se za město Prostějov účastnili i představitelé jeho vedení.

Vzhledem k tomu, že letos byl uložen i kámen za chlapce Bedřicha Lamma původem z Moravské Třebové, který do transportu odcházel se svými příbuznými z Prostějova, přijal účast na ukládání i místostarosta Moravské Třebové Václav Dokoupil. K významným hostům patřili i zástupci Velvyslanectví USA Anders Imboden, Craig Joiner a Jana Kernerová.

Velký dík patří také paní Bohumile Procházkové, která financovala 9 kamenů zmizelých za bývalé spolužačky její maminky. Z Prahy pak přijel pan Josef Černý, příbuzný sourozenců Elsy a Friedricha Spitzerových, za které byl uložen kámen na náměstí E. Husserla a paní Daniela Konďáková s manželem. Ti přijeli z Liberce, aby uctili památku za zavražděného bratrance Bedřicha Lamma. (red)

Poslat nový komentář