Hasiči pátrali po pohřešovaných plavcích. Oba nalezli bez známek života!

Hasiči pátrali po pohřešovaných plavcích. Oba nalezli bez známek života!
Foto HZS Olomouckého kraje

 

V sobotu 8. srpna 2015 vyjeli hasiči v Olomouckém kraji ve dvou případech k pátrání po pohřešovaných plavcích.

"V 16:40 hodin bylo na tísňovou linku 112 oznámeno, že se na pískovně za obcí Majetín pohřešuje muž. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu spustili na vodu člun a začali po muži pátrat. Současně s tím byli na místo události povoláni hasičtí potápěči z Olomouce a z Lipníku nad Bečvou. Potápěči pohřešovaného muže nalezli bez známek života", uvedla k prvnímu případu výjezdu hasičů Vladimíra Hacsiková z HZS Olomouckého kraje. Při akci hasiči spolupracovali s Policií ČR, která na místo také povolala svoje potápěče.

Ke druhému případu pátrání po pohřešovaném muži vyjeli v 19:50 hodin hasiči z Hranic do lomu v obci Olšovec. "Hasiči pátrali nejprve člunem, po příjezdu policejních potápěčů byl muž nalezen bez známek života", sdělila Hacsiková.

Hasiči v této souvislosti doporučují:
  • nikdy neskákejte do vody, o které nevíte, jak je hluboká nebo zda se pod hladinou neskrývají kameny nebo jiné předměty,
  • nikdy neskákejte do vody uhřátí, hrozí nebezpečí srdečního selhání a utonutí,
  • nebezpečné je koupání v noci, kdy snadno dojde ke ztrátě orientace,
  • nepřeceňujte nikdy své plavecké schopnosti a také v případě, že jste dobrými plavci, vždy počítejte např. s možností náhlé změny počasí, podchlazení, svalové křeče atd.
  • při sjíždění řek a zejména jejich splavů by měla být v loďce zkušená dospělá osoba a děti by měly mít plovací vestu,
  • nepohybujte se v přílišné blízkosti břehů, mohou být podemleté nebo může dojít k uklouznutí a pádu do vody. Hrozí pak nebezpečí těžkých zranění při nárazech do předmětů pod hladinou, uvíznutí a utonutí ve víru apod.,
  • pokud jste svědkem toho, že se někdo začne topit, zavolejte na pomoc hasiče. Je to vždy velmi nebezpečná situace, která je mnohdy náročná i pro profesionály. Vždy si co nejlépe zapamatujte (označte) místo, odkud nebo kde jste tonoucího naposledy viděli a co nejrychleji zavolejte pomoc.

 

Poslat nový komentář