Hasičem roku je poprvé žena. Irena Piteráková zachránila lidský život

Hasičem roku je poprvé žena. Irena Piteráková zachránila lidský život
foto HZS OLK

Ve středu 13. dubna 2016 proběhlo už po sedmé vyhlášení prestižní ankety Hasič roku 2015. Hasiči v ní volili své „NEJ“ - nejlepšího velitele, zaměstnance, kolektiv, ale i „nej“ zásah loňského roku nebo projekt roku. Nejvyšším oceněním je pak titul Hasič roku. Ten v letošním roce putuje do HZS Olomouckého kraje prostřednictvím Ireny Piterákové. Mladá žena svým jednáním zachránila lidské životy při vážné dopravní nehodě. Stala se vůbec první ženou, která tohoto ocenění dosáhla.

Vytáhla ženu z hořícího auta. Zachránila jí život

Irena Piteráková pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku HZS Olomouckého kraje. 4. července 2015 cestovala do služby na začátek své noční směny a na devátém kilometru komunikace R 48 uviděla za horizontem rychle stoupající černý oblak dýmu.

Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, kde uprostřed komunikace stála havarovaná Škoda Felicia a hořela v zadní části plamenem. Druhý vůz, Škoda Fabia, stál za krajnicí v příkopu a u něho se nacházela žena s dítětem v náručí a řidič s poraněnou nohou.

Z hořícího automobilu vystoupil muž s poraněnou rukou, ve vozidle však ještě ležela žena. Muž byl v šoku, mluvil zmateně, opakoval stejné věty. Snažil se vytáhnout ženu z auta zadními dveřmi, které však nešly otevřít, navíc začal hořet i vnitřek vozu. Irena Piteráková se snažila s druhým řidičem vyprostit bezvládnou ženu předními dveřmi, což šlo jen velmi pomalu. Žena nekomunikovala, měla potíže s dýcháním. U nehody zastavil motocyklista a tak se s jeho pomocí zraněnou podařilo vyprostit. Během několika málo minut bylo celé vozidlo v plamenech a vlivem požáru mu začaly explodovat pneumatiky. Na pomoc přiběhla také lékařka z projíždějícího vozidla. Po celou dobu vytažení ženy z vozidla byla Irena Piteráková prostřednictvím mobilního telefonu v kontaktu s operátorkou zdravotnické záchranné služby. Zraněná žena měla podle lékařky popáleniny asi na 50 % těla, vrtulník letecké záchranné služby ji transportoval na Popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě. Svým odvážným chováním přispěla olomoucká operátorka k záchraně lidského života.

Uspěl i BOSPi

 3. místo získal projekt BOSPi - Bezpečnost Osob se Specifickými Potřebami. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje dlouhodobě vyvíjí aktivity směrem k navázání spolupráce s osobami se specifickými potřebami jako jsou například nevidomí, tělesně postižení, osoby s kombinovanými vadami a senioři. Cílem spolupráce je poskytnout osobám se specifickými potřebami informace jak předcházet mimořádným událostem, jak přivolat pomoc nebo jak se chovat při požáru či při povodni. Projekt bude pokračovat i v dalších letech.

Kolektiv roku je z Hamer

V kategorii Kolektiv roku 2015 obsadil 2. Místo kolektiv lektorů Flashover kontejneru Hamry HZS Olomouckého kraje.

Kolektiv lektorů flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje v Hamrech byl prvním kolektivem zařízení simulujících reálné podmínky požáru v České republice. Na základě informací získaných v Německu a ve Švédsku se výrazně podílel na přípravě „Koncepce výstavby a používání trenažérů na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru při odborné přípravě hasičů“. Tato koncepce se stala základním kamenem HZS ČR pro tuto oblast. Kolektiv lektorů dále spolupracoval s jednotlivými HZS krajů při výstavbě jejich vlastních zařízení. Lektoři ostatních zařízení v České republice zpravidla prošli výcvikem práce ve flashover kontejneru Hamry.

Za 10 let provozu se ve flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje uskutečnilo celkem 234 výcviků, při nichž bylo vyškoleno 3.165 hasičů. Kolektiv HZS Olomouckého kraje také pravidelně spolupracoval s odbornými učilišti a střední školou požární ochrany. V rámci akademické činnosti se v zařízení uskutečnilo i několik měření Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. (red)

Poslat nový komentář