Padající sníh ze střech si vyžádal výjezdy hasičů

Padající sníh ze střech si vyžádal výjezdy hasičů
ilustrační foto ber

Kvůli množství sněhu, které za poslední dva dny napadalo v Olomouckém kraji, a také teplotám těsně nad bodem mrazu, začínají hasiči vyjíždět sundávat sněhové převisy ze střech. Jen v průběhu čtvrtku 2. února 2017 ráno vyjeli hasiči ke dvěma takovýmto událostem. 

V 5:50 hodin vyjeli hasiči do Hranic na ulici Galašovu. Sněhové převisy visely nad vstupem do školky asi 2,5 m vysoko. Hasiči je odstranili a vrátili se na základnu. V 8:19 hodin vyjeli hasiči do Ludéřova, místní části Drahanovic. Hasiči po příjezdu zjistili, že nad vchodem do školky visí převis sněhu. Ustavili proto výškovou techniku, pomocí které ho sundali.

"Není však pravidlem, že hasiči vyjedou na požádání každého. Je povinností majitelů zabezpečit své domy tak, aby padající sníh nikoho na chodníku nezranil. Existují soukromé firmy, které se zabývají výškovými pracemi. Hasiči vyjíždí sundávat sněhové převisy na veřejné budovy jako jsou školy, školky, pošty apod. A samozřejmě také tehdy, pokud hrozí nebezpečí z prodlení (nepodaří se např. sehnat majitel objektu a převisy ohrožují chodce)," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. 

Také na stromech může mokrý těžký sníh způsobovat komplikace a zapříčinit jejich lámání. K jednomu takovému případu vyjížděli ve čtvrtek 2. února 2017 v 8:46 hodin hraničtí hasiči na třídu 1. máje v Hranicích. Strom obtěžkán mokrým sněhem se naklonil nad chodník a jeho popraskané větve ohrožovaly chodce. Hasiči strom ořezali a místo předali technickým službám.

"Padající stromy mohou také ohrožovat řidiče zejména v lesních úsecích. Proto při jízdě autem buďte opatrní a všímejte si okolí," dodala mluvčí. (red)

 

Poslat nový komentář