Policie dnes vydala souhrnou zprávu k výbuchu v Mostkovicích

Policie dnes vydala souhrnou zprávu k výbuchu v Mostkovicích
Foto HZS Ol. kraje

Sobotní polední detonace obytného domu v Mostkovicích poničila řadu budov v okolí. V troskách domu zahynul jeden člověk, škoda se vyšplhala na miliony korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

"V době výbuchu se v domě nacházela jedna osoba, která utrpěla zranění neslučitelná se životem. S největší pravděpodobností se jednalo o třiatřicetiletého majitele domu," uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová, podle které totožnost zemřelého potvrdí až nařízená soudní pitva.

Kriminalisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Veškeré okolnosti, souvislosti a příčina výbuchu jsou předmětem dalšího šetření.

"Zajištěné stopy budou zaslány na odborná pracoviště k provedení expertiz, budou vyžádány znalecké posudky. Jejich vypracování může trvat několik týdnů, nebo dokonce měsíců. Na případu kriminalisté spolupracují s Kriminalistickým ústavem v Praze, s Odborem kriminalistických technik a expertíz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a s Ústavem soudního lékařství a medicínského práva při Fakultní nemocnici Olomouc," dodala mluvčí.

Dům byl statikem určen k demolici, další tři označil za neobyvatelné. 

Dnes na místě zasahovali i hasiči. "Hasiči pokračují v odklízení sutin ze všech okolních ulic. Pomocí těžké techniky jsou sutiny nakládány a odváženy z místa události. Hasiči dále zajišťovali jeden z neobyvatelných domů proti vniknutí cizích osob," doplnila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Způsobená škoda dosud vyčíslená nebyla, ale její výše se zřejmě řádově bude pohybovat v milionech korun. (ber)

Poslat nový komentář