Hasiči České republiky bilancují

Hasiči České republiky bilancují
ilustrační foto HZS

Hasiči za loňský rok předběžně evidují 20.663 požárů, tedy o 3906 více než v roce 2017. Vliv na to mělo extrémní sucho, které zvýšilo počet požárů v přírodním prostředí. Oheň však loni způsobil menší přímé škody - přes 2,6 miliardy korun. Při požárech zahynulo 95 lidí, předloni jich podle aktualizovaných statistik přišlo o život 92.

Hasiči loni zasahovali celkem u 124.317 událostí. Ve více než 22.000 případů to byly dopravní nehody, dále například úniky nebezpečných chemických látek nebo jedna událost klasifikovaná jako radiační nehoda.

Zachránili nebo evakuovali 84.480 lidí, zachráněných byla z tohoto počtu třetina. Z evakuovaných pak bylo 13.800 těch, kteří museli loni opustit objekty vysokých škol poté, co tam anonymní volající nahlásili přítomnost bomby.

Největší škody loni způsobily únorový požár mrazíren v Mochově a říjnový požár výrobní haly v Lysé nad Labem - předběžné odhady se u obou událostí pohybují kolem 100 milionů korun.

Nejdéle hasiči zdolávali lednový požár skladu recyklátu v Nové Cerekvi, zasahovali tam jedenáct dní. Nejdelší liniový požár v terénu měřil čtrnácti kilometrů, a to v červenci, kdy hořelo podél železniční trati v úseku Lovosice - Malé Žernoseky. (Zdroj HZS ČR)

Poslat nový komentář