Výbuch v Mostkovicích je stále v šetření. Způsobila ho pyrotechnika

Výbuch v Mostkovicích je stále v šetření. Způsobila ho pyrotechnika
Foto HZS

V sobotu 22. září otřásl Mostkovicemi obrovský výbuch. V troskách rodinného domu zemřel 33letý muž, řada okolních nemovitostí byla zničena. Některé domy musely být demolovány. Jak na tiskové konferenci uvedl vedoucí ÚO Prostějov Tomáš Adam, v domě zřejmě vybuchly při manipulaci látky pro výrobu pyrotechniky při neodborné manipulaci. Výbuch plynu už dříve policie vyloučila.

„Nebyla prokázána přítomnost trhavin a třaskavin. Předpokládáme, že to, co způsobilo výbuch, odpovídá materiálu, který se používá v pyrotechnických složích. Domníváme se, že tam byl chloristan draselný, hliník a hořčík,“ uvedl Leo Haluza, vedoucí odboru obecné kriminality prostějovské policie.

Policie zatím neinformovala o tom, proč muž, profesionální hasič, v domě shromažďoval látky pro výrobu pyrotechniky. Znalecké posudky, na které se stále čeká, by měly objasnit i množství uskladněného materiálu. Podle vedoucího ÚO Prostějov Tomáše Adama není v případu přímý svědek, který by věc mohl objasnit. „Z výslechu osob, znaleckých zkoumání a ohledání místa činu s vysokou mírou pravděpodobnosti došlo k neodborné manipulaci poškozeného s pyrotechnickou složí ,“ konstatoval s tím, že látky, které explodovaly, nepodléhají prodejnímu oprávnění či zákonům o střelivu a zbraních.

Policie už vyslechla čtyřicet až padesát lidí a další výslechy by měly pokračovat. Zatím nebyl podle kriminalistů nikdo obviněn. (ber)

 

Komentáře

Děsivý obraz toho,co dokáže jeden fanda výbušnin.Až sem dorazí arabští fandové,tak se z toho poděláme všichni.

Poslat nový komentář